П.Стойнов от БТС: Съоръженията бяха разграбени, бившият наемател: Имам Фактури за частите

След месеци на стоп лифтовите съоръжения на Мальовица тръгват от утре или най-късно в неделя. Това увери Петко Стойнов, национален координатор на БТС. Той е бил председател на комисията, която е провела процедури за избор на нов наемател. Стойнов оповести, че процедурата е спечелена от фирма „Ви ай хънтинг“ ЕООД, която се държи от Александър Личев и Веделин Симеонов. В конкурса са участвали са общо четири фирми. Стойнов не пожела да отговори за колко години е договорът с новия наемател и при какви условия ще работи, какви инвестиции ще бъдат направени. По думите на Петко Стойнов влековете не можело досега да работят, защото съоръженията били с ограбени части като тегличи и др. от досегашния концесионер Валери Гигов.


Свързахме се с Валери Гигов, който се учуди на обвиненията и заяви, че нищо не е откраднал, а частите са си били негови. „Имам фактури и документи за частите, за оръдията, за машините, въжетата. Те са си лично мои. Когато започнах дейността на Мальовица, имаше само три теглича.“ – категоричен е Гигов. „Аз нямам право на трибуна, само обвинения хвърлят върху името ми. Това е постановка. Проверете кой има интереси там, аз нищо не зная. Договорът ми е неправомерно прекратен, те ме изгониха силово, аз нямам достъп до съоръженията. Дойдоха при мен и ме заплашиха, казаха ми „Договорът ти е прекратен!“. Как става това? Завел съм дело, съдът не се е произнесъл. С новите наематели нямам нищо общо, а с БТС. Те от 30 години не стопанисват лифтовете. Дали те не правят нещата под нечий диктат, на някой силен човек?“ – пита се Гигов.
Мальовица разполага с пет ски-влека – два за деца и три за възрастни. Техен собственик е Българският туристически съюз. Да се развие районът се надяват и туристите, които предпочитат Мальовица заради красивата природа и достъпните цени. Преди дни в рилското село Говедарци се проведе и събрание, инициирано от местните хора, на което се дискутира проблемът с Мальовица. В събранието участва и новата кметица на селото Лорита Христова. Десетки хотелиери от Говедарци споделиха възмущението си от неработещите съоръжения, от неподдържаната инфраструктура и многото неуредици, спъващи развитието на туризма в региона. Взе се решение до дни да се направи среща с председателя на БТС и представители на БТС, за да се намерят начини за решение на проблемите.
Туристи изпращат снимки на необработените писти и съоръжения в курорта Мальовица и за неосигурената единствена възможност за пързалка със ски.
Припомняме, че преди месец беше спрян конкурс, на който шест фирми бяха подали документи за участие в конкурса по избор на нови наематели на лифта и хотела на „Мальовица“. Офертите вече са разгледани, а от БТС тогава увериха, че победителите ще бъдат обявени на 17 декември, когато ще има заседание на Управителния съвет на БТС.
„Обектът е оставен от досегашните наематели в много лошо състояние. Без право на преотстъпване Стоил Костов го е дал за ползване на Людмил Христов.“, сподели преди месец Зорница Радонова, секретар на БТС. Заради липсата на поддръжка от БТС са подали сигнал в РУ на полицията в Самоков още през 2018г. , но последствия не е имало.
За концесионер на лифта кандидатстваха три фирми, но до участие в процедурите бяха допуснати само две. Появи се информация, че за хотела е кандидатствала и фирма от Говедарци. Поради лошото му състояние той ще отвори едва след лятото, след като бъде направен сериозен ремонт – коментираха от БТС. Според неофициална информация обаче в момента в хотела се прави ремонт, почти готови били ресторантът и кухнята. Местните се питат как без да е определен новият победител в конкурс и без да е подписан договор се правят ремонти?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here