Учен от БАН, бивш съметник на ГЕРБ Димитър Крекманов пя с оркестър на баби в Баланово, кметът Явор Митов: Той спаси празника, самодейките ни са в САЩ!

Учен от БАН, бивш съметник на ГЕРБ Димитър Крекманов
Хорото поведе Светла Агонцева, която почерпи на празника с домашно червено вино. До нея се хвана и кмета Явор Митов.
Учен от БАН, бивш съметник на ГЕРБ Димитър Крекманов
Учен от БАН, бивш съметник на ГЕРБ Димитър Крекманов

Учен от БАН, бивш съметник на ГЕРБ Димитър Крекманов пя с оркестър на баби в Баланово, кметът Явор Митов: Той спаси празникът, самодейките ни са в САЩ!

Цял оркестър дойде да пее и свири на прочутите балановски баби на Бабин ден начело с бившият общински съветник от ГЕРБ Димитър Крекманов, учен от Българската академия на науките. Лично любимият им оркестър „Верила“ от село Крайници на баща и син Васил и Димитър Крекманови, остави всичките си творчески ангажименти, за да пеят „на уше“ на кмета Явор Митови. Крекманови веселиха млади и по- статри баби в Баланово.

„Тъй като една част от певиците на известната фолклорна певческа група в Баланово от „Пей с нас“ празнуват Бабин ден в Америка при децата си, а другите са на турне в Ботевград, оркестъра спаси празника на Бабин ден в Баланово.“ каза кметът Явор Митов с благодарно сърце. За известните баби на царското село Баланово се знае, че няма непостижими неща в живота. Няма град, манастир, фестивал в България, където техен крак да не е стъпил на екскурзия. Обходиха пеша едно лято и седемте Рилски езера с голямата си мисия да харесат и намерят сред туристките мома и за кмета си Явор Митов. Той бе най- прочутия заклет ерген в цялата околия. Булката Гергана Илиева успяха да намерят на слизане в Дупница. Бабите си отдъхнаха едва кого видяха, че се родиха две деца на Гери и Явор Митов -син и дъщеричка. След като задомиха щастливо и кмета си, балановските баби си поотдъхнаха и спокойно се захванаха със семейни и обществени дела- певческа кариера, женитби на деца и внуци, кръщенки на внуци и правнуци, и празнуване на всички християнски обичаи и празници. По традиция в Баланово бабин ден започна първо с възстановка на раждането на бебето. За къпането му  помагна младата баба Славянка Шилегарска, а  внукът ѝ Емил скоро навърши 7 месеца. Славянка е горда баба, че сина й си има първа рожба момченце, наследник на голям балановски род. Славянка почерпи с погача и сладки на празника. За обичая помагаха също Таня Спасова, пред. На НЧ“ Пробуда-1902“ и Райна Занева. Светла Агонцева, майка на баскетболиста Любо Агонцев, който играе от години в отбора на Монтана. Йорданка Павлова почерпи също за правнуче и бе най-емоционалната прабаба на празника. С вкусни баници, сладки и погачи бяха отрупани масите. А Живка Миланова се обърна към бабите Мария, Елена и Петрана с думите:  „Честито на най-печените балановски баби, Йорданка Павлова и Елена Пандурска, които станаха прабаби, пожелавам и на кмета ни Явор Митов, да е жив и здрав и дядо да стане.“ Празника премина с поздравления от баби към прабаби, от кмета Явор Митов към бабите и обратен адрес, от оркестъра към баби и прабаби. На хорото първи се хванаха и Живка Миланова и Райна Занева. Пъргавата народна певица от селото Росица Михайлова смая всички с леките си подскоци. Таня Спасова, Славянка Шилегарска не и отстъпиха. Хорото поведе Светла Агонцева, която почерпи на празника с домашно червено вино. До нея се хвана и кмета Явор Митов. Здравка Миланова с почерпи с домашна „греана ракия“. С вкусни мезета и много настроение премина Бабин ден в дупнишкото село Баланово.

Сн012 Най-печената прабаба Йорданка Павлова
Сн02Светла Агонцева с Явор Митов поведе хорото на празника
Сн017снРени Занева и певицата Росица Михайлова на хорото
Сн018,08 На Бабин ден в Баланово

 

 

 

 

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here