Адвокатът на Дангов Юлианао Динева съобщи новината на съпартийците му в шатрата на БСП.

Второ дело срещу Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) спечели тази седмица кандидат-кметът на БСП Първан Дангов. Бившият градоначалник на Дупница обжалва в съда заповедите за понижение в ранг за срок от една година и за уволнение, издадени в един ден на 26 юни 2018 година от изпълнителния директор на БАБХ. Срещу заповедите за налагане на дисциплинарни наказания са образувани две отделни дела, като решенията и по двете на първа инстанция в Административния съд в Кюстендил са в полза на Първан Дангов, съобщи „Камертон“.

Както е известно, Дангов работеше като главен инспектор в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Кюстендил, отдел „Здравеопазване на животните“, с работно място във ветеринарната лечебница в Дупница. Отстраняването му от длъжност стана след серия от пресконференции, на които критикува местната власт. Още след първата пресконференция срещу Дангов е образувано дисциплинарното производство, а в последствие е издадена и заповед за понижението му в ранг, по докладна записка на изпълняващия длъжността директор на ОДБХ. В нея Първан Дангов е обвинен, че през работно време прави политически изявления пред медиите, които не са съгласувани с ръководството на ОДБХ – Кюстендил и на БАБХ; че в изявленията е изнесена информация, станала му известна в качеството му на длъжностно лице, а именно за 10 броя актове за административни нарушения на стопани на животни и за направено предписание на кмета на община Дупница. Според докладната това са нарушения на Етичния кодекс за поведение на служителите в БАБХ и Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация от Закона за държанвия сужител.

На 15 октомври Административният съд е отменил заповедта на БАБХ за понижението на Дангов. Един от мотивите е, че не е доказана умисъл на нарушението. Съдът констатира, че липсва и преценка на критериите при определяне на вида и размера на дисциплинарното наказание, а именно – тежестта на нарушението и настъпилите от него последици за държавната служба или за гражданите, обстоятелствата, при които е извършено нарушението, формата на вината и цялостното служебно поведение на държавния служител.

Заповедта, с която на Първан Дангов е наложено наказанието „уволнение“, е за неизпълнение на служебните задължения. Тази заповед е отменена от Административен съд – Кюстендил на 19 април. Съдебният състав, председателстван от съдия Демиревски, мотивира решението си за незаконосъобразност на първо място с нарушения на административно-производствените правила от страна на БАБХ, а именно преди налагането на дисциплинарното наказание държавният служител не е бил изслушан от дисциплинарния съвет. От друга страна, съдът смята, че няма доказателства за допуснато неизпълнение на служебните задължения от страна на Дангов, а пък и да е допуснато, тежестта на нарушението не съответства на наказанието „уволнение“, още повече че не са взети предвид факти като липса на провинения до момента и отлична атестация. Освен това издаването на две заповеди (за понижение и за уволнение) в един ден сочи недвусмислено за явно тенденциозно отношение към жалбоподателя Дангов, пише в съдебното решение.

И двете решения на съда подлежат на обжалване пред ВАС. Постановеното през април, касаещо уволнението на кандидат-кмета, вече се обжалва от БАБХ и съдът ще се произнесе окончателно през януари догодина.
Вижте видеоканала ни:


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here