Започва осмото издание на фестивала „Етно Рила – музика под рилското небе“, казаха организаторите от община Рила. Той е част от европейската вълна етно фестивали, които се провеждат през последните години в Белгия, Швеция, Германия, Франция, Естония, Чехия, Словения.

Фестивалът събира на едно място български и чуждестранни етно музиканти. Той има за цел популяризирането на българската народна музика и танц в европейски и световен контекст. Тази година в него участват около 40 етно музиканти, професионалисти и любители, които сформират своеобразен оркестър. Концертите с подготвената програма се провеждат в различни населени места в околностите на град Рила – селата Пастра, Смочево, Стоб, Бараково.

Концертите се провеждат на открито, без билети и такси. Тази година, а и миналата „Музика под рилското небе“ е включен в националния календар на Европейската година на културното наследство – 2018 г. и ще премине под нейния знак. Незабравими остават непринудените срещи на участниците с местните хора, с педставители на самодейни групи и състави, с които имат съвместни изяви при концертите в официалната програма.