Павел Павлов

Счетоводителката с най- медения глас Василка Борисова от Дупница и съпругът й събраха божествена енергия на чудно пътешествие до Атон Шефът на отдел „Образование” в община Дупница Тодор Петков и баскетболистът Павел Павлов ахнаха пред величествените манастири Ръководителката на състава за стари градски песни „Ноктюрно” Василка Борисова от Дупница, която е собственик на счетоводна къща, и съпругът презаредиха батериите и напълниха душите си с прекрасни гледки от Атон. Те бяха част от група туристи от Югозапада, които въздишаха пред гледката на планината и величествения връх. Планината се издига като скала от морето до 2330 м. Семейство Борисови бяха в компанията на семейните си приятели музикантът на „Ноктюрно” и съпругата му Ленче. Манастирът „Св. Пантелеймон” пък грабна вниманието на шефа на отдел „Образование” в община Дупница Тодор Петков.

Впечатлен от зданието беше и преподавателят по физическо възпитание Павел Павлов. Двуметровият бивш баскетболист се възхити на величието на обителта, която се извисява на грамадна скала на 300 м над морето. Всички се дивяха на какво чудо се крепят храмовете. Почти всички манастири са построени с идеята да са като труднодостъпни крепости. След духовната разходка три шивачки от Благоевград се забавляваха по гръцки в Ставрос, Две и от тях ядоха на корем риба и пиха узо. Те платиха общо за трапезата 25 евро.

Лидия Николова

В групата беше и дългогодишната операционна сестра в общинската болница в Дупница Лидия Николова и детската учителка Катя Пенкова.

„Добре че са децата ни, благодарение на тях може да живеем нормално. И двете сме с пенсии от 250 лв.”, каза Лидия Николова, която се е борила и е спасила десетки човешки животи. По пътя към Атон всички се насладиха на пътуването с корабче. До мястото се стига по вода и бизнесът с корабчета процъфтява. По време на плаването тече аудио запис, но той е само хората, владеещи гръцки или английски. Превод в движение направи екскурзоводът Малинка Илиева. Тя разкри, че първите манастири са построени още през 10 век, има и 12 скити, 17 гръцки манастира, 1 руски и над 600 килии.

На кораба беше направена и литургия. Монахът беше докаран до корабчето с лодка, той донесе и мощи на светец и извърши свещен ритуал в морето. Разходката продължи покрай манастирите на Атон. Вратата на Атон е градчето Урануполи, където цялата група туристи поглъщаха ненаситно гледката на удивителните плажове, красивата природа, отдъхнаха в заведенията.

Улиците бяха осеяни с гигантски олеандри с размерите на дървета, всички си направиха снимки до отбранителната кула на градчето, която е основна забележителност. Най- голямата атракция обаче беше монашеската република, в която има 20 манастира с 60 монаха. От 400 години там не е стъпвала жена, така монасите се чувствали по- спокойни. А те следват строг режим в ежедневието си, имат график кога да спят и да се хранят и изобщо не хапват месо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here