Постоянна мярка за неотколение- Задържане под стража определи Окръжен съд- Кюстендил под председателството на съдия Йоланда Цекова за 75- годишния Симеон Стоянов. Той е обвиняем за убийство, извършено по особено мъчителен начин за убития или с особена жестокост. Трагичният инцидент се разигра на 6 срещу 7 септември в кв. „Герена“, където бе намерен трупът на 45- годишния Васил Стойчов. Престъплението е по чл. 116, ал.1, т. 6, пр. 3, във връзка с чл. 115 от НК. Законът предвижда наказание- Лишаване от свобода за срок от 15- 20 години; доживотен затвор или доживотен затвор, без право на замяна.

 


Според съда са налице и 2 от 3- те предпоставки за вземане на най- тежката мярка „Задържане под стража“, по чл. 63, ал. 1 от НПК. От събраните доказателства по досъдебното производство, макар и то да е на ранен етап, може да се направи обосновано предположение, за съпричастност към престъплението. Налице е и реална опасност обвиняемият да извърши и друго престъпление, въпреки чистото му съдебно минало, на база тежестта на извършеното престъпление и поведението му след това.
Определението на Окръжен съд- Кюстендил подлежи на обжалване пред САС в 3- дневен срок.
Убийството на 45- годишния Васил, което потресе Кюстендил стана в петък срещу събота. За смъртта му бяха задържани 75- годишният Симеон Стоянов и неговата жена 38-годишната Камелия, която след 24 часа арест бе освободена. Привлечен като обвиняем за убийството на Васил Стойчов остана само Симеон.
Смъртта на жертвата е настанала след сбиване между двамата в апартамент на 4- ти етаж в блок 185 на кв. „Герена“, където живее Симеон и Камелия, и по първоначални данни е настъпила в резултат на задушаване. Тялото на 45-годишния Васил Стойчов също бе намерено в кв. „Герена“, но захвърлено в храсти увито в чувал. Версията е любов между Камелия и убития. На днешното заседание жената на Симеон не бе в залата. Симеон Стоянов изрази съжаление за случилото се, обяви, че бил предизвикан и е невинен.

Краси Веселинова