Национален поклонически поход „Светият път”, посветен на 550-годишнината от пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски от Търновград до Рилския манастир, тръгна от старата българска столица. Началото на инициативата бе дадено с литургия, която великотърновският митрополит Григорий отслужи в катедралния храм „Рождество на Св. Богородица“. Последва литийно шествие с иконата на небесния покровител на българския народ.

В продължение на 30 дни поклонниците ще изминат 570 км. В различните етапи и събития общият брой на участниците ще достигне 1500. Група от около 20 души ще извърви целия маршрут до Рилския манастир. Поклонниците носят икона, хоругва и плащеница с образа на св. Иван Рилски.

Преди да пристъпят към реализирането на похода, инициаторите Евгени Коев и Паскал Пиперков, цели 3 години задълбочено изследват достигналите до нас исторически извори за пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски.

Свети Иван Рилски, считан за небесен закрилник и покровител на българския народ, живее през втората половина на IX и първата половина на Х век. Умира в 946 г., като още приживе се прославя като отшелник аскет, мъдрец и целител. Погребан е първо в гробница в Рилската света обител, но скоро след това цар Петър нарежда мощите му да бъдат преместени в кепостта Средец. След ревземането на крепостта в 1183 г. мощите са отнесени от унгарския крал Бела в столицата му Гран, но по-късно са върнати. През 1195 г. те тържествено са пренесени в столицата Търновград от цар Асен I. След като Търновското царство пада под османско владичество, през 1469 г. мощите са върнати братно в Рилската обител. Говори се, че разрешението за това е дадено от султана, под влияние на съпругата му, която е българка. Днес те се намират в Рилския манастир, в специална ракла, пред иконостаса, в главната църква на манастира и всеки може да се помоли пред тях. През 2009 г. частица от мощите са дадени на В. Търново и се пазят в местния митрополитски храм.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here