Методи Чимев, вдясно, разговаря със собственика на фирмата Кольо Илиев на мястото на бедствието.

Проф. Асенов: Предвиждаме интензивни разговори за постигане на консенсус с превозвачите за тарифите и обхвата на пътищата с тол такса

Във връзка с пожара на магистрала „Струма“ проф. Асенов посочи днес, че се прави пълно заснемане на конструкцията и на нанесените вреди. Структурите на АПИ правят проверка на всички подмостови пространства, утре имаме съвещание, за да видим резултатите и да предприемем бързи действия и превантивни мерки за предотвратяване на подобни случаи, каза още той. До момента щетите възлизат на над 3 500 000 лв. Собственъкът на изпепеленото незаконно бунище Кольо Илиев, което подпира магистралата от 2012 година, заяви: „Аз пари нямам, за да въстановяма щети.“

„Защо в продължение на десетилетие всички институции, особено прокуратурата в Дупница, мълчаха и си затваря очите, въпреки многобройните публикации на екипа ни. Защо политическите централи и ГЕРБ и БСП мълчаха, защо всички политици в държавата, който виждаха бунищото на международната магистрала си правиха пас, само Кольо Илиев ли е виновен…“- питат читатилите ни.

Около 700 градуса е била температурата на огъня под магистралата, които е довел до унищожаване на бетона и строителните материали по нея, съобщиха експерти.

„Цялото село Блажиево се покри с мазни черни сажди, половината Дупница също, само вятърът ни спаси, той понесе отровата в другата посока и спря огъня. целия град можеше да изгори. Прането, покривите ни, всичко е черно, елате и вижте сами за каква екологична катастрофа става дума, за каква биологична бомба. Последствията тепърва ще ги усетим чрез разклатеното си здраве, то ще засегне и всички, които си затваря очите по институциите, няма да подмине никого.“- разказа Николай Георгиев от Блажиево.

От АПИ веднага внесоха сигнал в прокуратурата. Експерти коментираха, че отпадъците са горели са горели при изключително висока температура и мостът на магистралата буквално е бил пред рухване. Все още не е ясно колко ще струва ремонтът, спекулира се с цифри от рода на 3 млн. лв., от АПИ обаче не са коментирали конкретна цифра. Все още не е ясно кога отсечката от магистралата ще бъде отново пусната.

 

В следващите седмици предвиждаме интензивни разговори в Обществения съвет към министъра на регионалното развитие и благоустройството и в работните групи към него, за да се постигне консенсус с превозвачите за тарифите и обхвата на пътищата, за които ще се плаща тол такса. Това каза в сутрешния блок на бТВ проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Крайната дата според Закона за пътищата е 1 март 2020 г., екипът на АПИ има огромно желание да започнем и по-рано, но нашата цел сега е да се подготвим добре и системата да заработи плавно и ефективно, добави той. Проф. Асенов напомни, че преди да бъде въведена тол системата в търговска експлоатация е необходимо Европейската комисия да нотифицира тарифите и обхвата на пътищата, за които ще се заплаща тол такса.

Той отбеляза, че започналите на 16 август тестове на електронната система за събиране на тол такси се провеждат с последната тестова тарифа, обсъждана на Обществения съвет към министъра на регионалното развитие и благоустройството. „Това е между 18 и 25 стотинки на километър изминато разстояние за товарен камион над 12 т с 4 и повече оси. При тази тарифа още при първите тестове превозвачите видяха, че разстоянието София – Бургас струва 73 лв.“, каза проф. Асенов. При тарифи между 18 и 25 ст. на километър очакваните приходи са около 600-650 млн. лв. на година, добави той.

Проф. Асенов отбеляза, че тестовете в демонстрационните центрове, които бяха открити на 20 август в София, Пловдив, Варна и Русе, вървят успешно и има съществен интерес от страна на превозвачите към издаването на маршрутните карти. Допълни, че основните им препоръки са да се избира по-бързо маршрутът като се добавят в падащото меню областни градове и логистични центрове.