Сочения като лидер на организирана престъпна група за незаконна търговия с тютюн Евгени Хавальов от Гоцеделчевско е арестуван вчера около обяд от самоковски полицаи при мащабна съвместна акция на полицията в Самоков, Гоце Делчев и София, съобщиха наши източници. Хавальов се е движил с лек автомобил Рено – пикап, а с него е пътувал и Ибрахим Шенгов. При опит да бъдат спрени от служителите на реда, те не се подчиняват на подадения сигнал и се е наложило да ги преследват. Това е станало на пътя за Клисура в местността Ръжана. Преди да навлязат в Самоков полицията е успяла да ги спре. Веднага двамата са били задържани за 24 часа в самоковския арест.
Акцията е започнала в родното село на Хавальов в Абланица, претърсен е бил и домът на Сузана Карамфилова, която била дясната му ръка. Открити били компютри, сим карти, мобилни телефони и тефтер, на който имало имена на хора, ангажирани с „бизнеса им“. По- късно е била арестувана и Сузана. Това е поредният удар върху Хавальов и негови приближени лица. На територията на Самоковска община няма данни Хавальов да е осъществявал незаконна търговия с тютюн. Заявките са приемани по електронна поща, а стоката се пращала по куриер.
Евгени Хавальов осигурявал финансов ресурс и тютюн от цехове в Пловдив и Пазарджик. Разследващи разказаха, че е парадирал, че имам контакти със служители на МВР, ДАНС, както и полицейски чадър от РУП-Гоце Делчев и служители на ОДМВР-Област София.
Миналото лято Хавальов пак беше задържан за незаконна търговия с тютюн, но в Благоевград. От спецпрокуратурата обявиха, че групата е действала от 7 г. и е ощетила държавната хазна с близо 400 000 лв. всеки месец от неплатен акциз.
Тогава стана ясно, че над 150 пратки на ден са заминавали на различни адреси в цялата страна по спедиторска фирма, като цената на 1 кг тютюн била между 30-40 лева. В зависимост и сорта и качеството, като се добави и акциза, цената на килограм не би трябвало да е под 100 лв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here