Групата туристи от Дупница, които се качиха на Додов връх, спасиха живота на немец, изпаднал в беда. Конкретно водочът Милен Хаздай и Емил Боцев успели да помогнат на чужденеца, който се препънал, паднал надолу по склона и се спрял сред храстите в дере. За екшъна разказа Ванина Демиревска. Групата срещнала семейството от Германия на път към Рилския манастир.
„Бащата полетя изведнъж надясно, падна на гърдите си, опита се да се хване за клон, но раницата го повлече и взе да се търкаля надолу, спря, слава Богу, в едно скършено дърво и остана абсолютно неподвижен! Инж. Хаздай и инж. Боцев се спуснаха по дерето и внимателно успяха да го освободят от раницата, след което човекът взе да реагира, да диша и сам започна да масажира гърдите си, които явно го боляха… Оставиха го още малко да се съвземе. Успокоиха го с думи, дадоха му едни противошокови капки, и когато каза, че вече е по-спокоен, го изтеглиха бавно, обратно на пътеката. Той беше с две деца, след като се почувства добре, продължиха пътя си!”, обрисува ситуацията Демиревска.

Задружната група дупничани на маса в хижа „Иван Вазов“

„Накъдето и да потеглиш, няма страшно, щом си с правилните хора, но където и да си, винаги тръгвай поне малко подготвен и винаги, когато стъпваш, ама винаги бъди много внимателен, защото имай наум, че от поведението ти и подготовката ти, там-горе, в планината, зависят не само твоето щастливо пребиваване, ами и сбъднатите щастливи очаквания на всички!”, съветва още тя.
Групата спасители, начело с водача Милен Хаздай крачи по маршрута на организирания от ТД “Рилски езера“ традиционен поход „Н. Додов“ по маршрута Дупница – ЦПШ „Мальовица“ – вр. “Мальовица -х. “Ив. Вазов“ – Рилски манастир-Дупница.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here