Георги Стойнев

Ресторантьорът Георги Стойнев категорично забранява на кмета на Дупница Методи Чимев да предоставя информация за това колко наем плаща, за да стопанисва оборотната механа „Водопада” в парк „Рила”. Нещо повече, заради нашите питания е пуснал жалба в прокуратурата, в която пише: „Моля ви да упражните правомощията си съгласно Закона за съдебната власт и НПК, тъй като се опасявам, че ще дойде денят, в който нервите ми няма да издържат.”. „Нямат правомощия да се изявяват като журналисти и да изискват от общината информация по какъвто и да е повод, включително и за мен Георги Стойнев.”, разпорежда се ресторантьорът.

Механа „Водопада“ в парк „Рила“

Припомняме, че Стойнев и вдовицата на Георги Първанов Миглена скъсаха договорите си с община Дупница за стопанисването съответно на механата и на плувния комплекс в парка. Мотивът беше, че те са нерентабилни, тъй като наемът се плаща целогодишно. Това стана в началото на година, а междувременно след проведен конкурс Първанова отново се шири в нерентабилния обект, дискотеката на който гърми всеки уикенд. Тя вече ще плаща и по- нисък наем и то само през лятото.
При конкурса за механата пък имаше фалстарт, след като първият опит за провеждането на процедурата пропадна.
„4Власт” нееднократно повдига въпроса за двата обекта. На наше питане зам.- кметът Олга Китанова обяви, че Стойнев е изръсил накуп преди конкурса за механата около 28 000 лв. за наеми назад във времето. Тя не беше сигурна в конкретната цифра. Първанова пък вместо пари, остави в общината фактури за подобрения около басейните на стойност 200 000 лв. Така се оказва, че плажът е ползван на база бартер.
Затова бяхме провокирани да потърсим отговор от общината колко точно пари са донесли двата ключови обекта в парка, който се пука по шевовете цяло лято. Бизнесмените обаче категорично отказват да разкрият каква лепта плащат на обществото за развитието на успешния си бизнес на общински терени.

Басейните в парк „Рила“ се пукат по шефовете пред лятото.

Фирмата на Първанова се казва „Ивиком 2002”. „В договора с „Ивиком 2002” е заложено, че всички инвестиции, направени в плажа, следва да им се приспаднат от наемните вноски. Представили са инвестиции в размер на 200 000 лв.” Месечният наем е бил в размер на 3000 лв. и се е плащал целогодишно, след новия конкурс мизата пада на 2500 лв. и то за 4 месеца в годината.
Интересно е какви са тези инвестиции, след като общината инвестира в комплекса с плажа 1,3 млн. лв. Преди 8 години фирмата откупи възмездно и право на строеж върху част от басейновия комплекс, където направи дървен бар. Тогава фирмата внесе 34 000 лв., срещу които си спечели правото да ползва плажа за 25 години.

Зам.- кметът Олга Китанова

На обявения конкурс за комплекса през пролетта се явиха Първанова и фирма „Милигро 08” ЕООД с управител Христо Пигов, която обаче беше отстранена. Членовете на комисията оспориха декларацията на Пигов за извършен от него оглед на имота, защото той официално не е поискал от общината да огледа мястото в присъствието на охранител от фирма БОДУ СОТ, която се ръководи също от Миглена Първанова. Общинските служители се разпоредиха охранителите да прегледат камерите, за да установят дали Пигов е правил оглед. През това време Христо Пигов обяви, че БОДУ СОТ е близка до „Ивиком 2002” като посочи, че управителят Иван Николаев е съдружник на охранителната фирма. От БОДУ СОТ до края на работния ден не дадоха доказателството, че Пигов е направил оглед на обекта и той беше декласиран, а „Ивиком 2002” остана единственият участник в конкурса. Христо Пигов в момента оспорва конкурса. „Бодо Сот“ е близка и до „Юнион Ивкони“, чорбаджиите им са първи приятели, категорични са наши источници.
Известно е, че наемът на Георги Стойнев за механата пък беше около 620- 650 лв. на месец за последните 2-3 години, което се връзва с цифрата, която той е внесъл в общината според Китанова. Все още обаче не е ясно какво е плащал той преди това, тъй като от около 10 години стопанисва заведението, не е ясно и колко лихва за забава е броил. Конкурентът на Георги Стойнев в конкурса за механата също оспорва процедурата.
Първият конкурс за ресторанта в началото на май се провали, защото в редакцията на „4Власт” съобщиха, че се прави опит офертите на Георги Стойнев и другия участник да бъдат подменени, тъй като вторият кандидат е дал два пъти по- висока цена. Веднага се свързахме със зам.- кмета Крум Милев, който заяви, че не председателства конкурса и ще провери какво се случва. В последствие той беше категоричен, че тъй като са налице такива съмнения, конкурсът ще бъде отменен. „Георги Стойнев не ми е приятел.”, уточни Милев.
Вторият конкурс е проведен на 19 юни, участвал е единствено Георги Стойнев, тъй като според конкурента му процедурата не е била публично обявена. Той ще поиска да се направи проверка кога точно е качена информацията за насрочването на процедурата на сайта на общината и в кои медии е обявена тя.
На нашите питания относно Стойнев и механата зам.- кметът Китанова, която ръководи процедурата, заяви, че законът е спазен, но отказа информация, защото Стойнев е категоричен в писмо до община Дупница: „Нямат правомощия да се изявяват като журналисти и да изискват от общината информация по какъвто и да е повод, включително и за мен Георги Стойнев.” Освен това Стойнев е пуснал жалба и в прокуратурата, в която заявява: „Моля ви да упражните правомощията си съгласно Закона за съдебната власт и НПК, тъй като се опасявам, че ще дойде денят, в който нервите ми няма да издържат.” Междувременно Стойнев произнася перманентно закани и заплахи срещу екипа ни.
„4Власт” продължава да информира обществото за начина, по който се стопанисва общинската собственост, каквато е и перлата на град Дупница парк „Рила”. Затова ще обжалваме отказа пред Административен съд.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here