Марио Михов

„Напоителни системи” върви към оздравяване и се очаква положителен финансов резултат в края на годината. Броят на земеделските производители и на обработваемите площи се увеличава. Главната ми задача е те като водоползватели да са доволни. ” Това заяви новият управител на „Напоителни системи”, клон „Струма – Места” Марио Михов. „Няма да откривам топлата вода в клона на Дупница, защото съм в системата не от вчера.”, каза още Михов, който до този момент е бил ръководител на ХТР Кюстендил. Досегашният началник Георги Такев е изтеглен на работа в София в отдел „Финансов контрол”.
„Оттеглих се по свое желание по здравословни причини. Желая успех на колегата, който е професионалист.”, каза Георги Такев.
„Пред „Напоителни системи” има бъдеще и то голямо. След като земеделските стопани печелят пари по европроекти, същата перспектива има и за „Напоителни системи”. Към момента се отваря мярка за напояване към програма „Развитие на селските райони“. А и предстои да бъдат реализирани големи инвестиции в областта на хидромеолиорациите. Предстои почти цялостна подмяна на инфраструктурата на „Напоителни системи“ като се започне от напоителните канали. В момента правим опис на критичните зони, където има най- голям проблем, маркираме всичко. Проекти може да подаваме ние като оператор, а и сдруженията по напояване. В клон „Струма- Места” заварвам отлични професионалисти, на които мога да се опра. Няма да има съкращения, напротив, имаме нужда от хидроинженери. От главния инженер Мантарков зная, че тази година се е дипломирал само един хидроинженер. Както с лекарите изпитваме криза и за хидроинеженери. Заплатата на хидроинженера при нас стартира от 800 лв., но добрата новина е, че ще направим сериозни инвестиции в инфраструктурата на съоръженията в район Дупница, Гоце Делчев, Петрич и Сандански. Освен всичко инициирам и срещи с населението в градовете и селата в присъствието на кметовете. Срещаме трудности, но все пак успяваме да събираме таксите. Хората смятат, че след като водата пада от небето и от идва от реката цената е висока и не тгрябва да плащат. Те трябва да разберат как се сформира цената на водата, колко плащаме на „Басейнова дирекция“, за да достига до тях тя. Най- главното е, че цената на водата се определя от правителството по методика. Доставчици на вода са собственици или ползватели на напоителна система. Досега тази цена се определяше със заповед на министъра на земеделието. Всички подробности ще обясня на тези срещи, които стартират до броени дни.“, каза Михов.