Подвижната лаборатория, с която разполага община Самоков.

Новината, че кастрирани кучета се ловят в червен бус и не се връщат повече вдигна на нокти природозащитници и любители на четириногите в Самоков. Новината за лова се разрази като степен пожар в страницата „Забелязано в Самоков“ във фейсбук.
Стотици самоковци реагираха вчера на поста, хората съобщиха, че на апела им за хуманно отношение към животните от общината ги посъветвали, ако имат съмнения за нередности, да се оплакват в полицията. Припомняме, че от повече от година има решение на Общински съвет за изграждане на приют за кучета, решението обаче не се изпълнява от кмета на града Владимир Георгиев.
„Община Самоков, не остана човек в града през годинините, да не е виждал парализирани кученца, прибирани от някакви хорица я с бус, я с Нива!!! Как не ви е срам, кой век сме вече, крайно време е да решите проблема по европейски. А за тези изхвърлящи горките си животни, сериозни санкции!!!“ – настояват самоковци пред общинската власт в Самоков.
В Самоков се коментира, че ловът на кучетата се извършва от еколога от Ихтиман Чавдар Атанасов. Потърсихме за коментар по темата Атанасов. Оказа се, че той работи в община Ихтиман.
Атанасов отрече да има договор с община Самоков за кастрация и залавяне на бездомни кучета. Той обаче потвърди, че е съдействал за залавяне на изгубени кучета по молба на собственици.
„Никога не съм упражнявал подобна странична дейност. Помагал съм за залавяне на изгубени кучета в района ви. Хората бяха разбрали, кои са собствениците на животните и искаха да им съдействам да им ги върнат. Това се случи през пролетта.“, сподели Чавдар Атанасов от Ихтиман и добави: „Не, не са прибирани кучета от вашия район, знам, че моето име непрекъснато се носи, естествено, всеки свързва всичко с мен. Ако преди съм се занимавал, сега не. Сега всичко, каквото се появи, го свързват с мен и Община Ихтиман, и община Самоков си имат договор с фирма “Ветеринарни практики“ за кастриране на кучета. Фирмата ги улавя, кастрира и ги връща по местата. Фирмата е от София област, собственикът е председател на Ветеринарния съюз на София област, казва се Мартин Георгиев. Всеки ветеринарен лекар може да кастрира, с регистриран кабинет. Да ги залавя може всеки, който има завършени курсове и има лиценз за транспортното средство.“
На въпроса дали има червен бус, той обяви: „Има много червени микробуси в страната. Дали точно моят е заснет в Самоков или на някой друг, аз не мога да кажа. Сигнали има постоянно, някъде някакво куче са хванали или някой си е загубил кучето… Вчера, онзи ден са ми се обаждали. Не може да обичаш и да защитаваш животните, без да знаеш как. Говоря за питащите. Трябва да има баланс и да се погледнат нещата от всички страни. Всеки месец има такива запитвания до мен“ – заяви Атанасов.

Припомняме, че през април Община Самоков пусна подвижна лаборатория по следите на бездомните кучетата. От тогава започна работа и фирма, която ще се заеме с всички необходими манипулации за бездомните четириноги.
„Фирмата извършва залавяне на бездомните кучета, като ги упоява и прибира в специализирания бус. След като се запълнят местата в буса, те се обработват в лабораторията, съгласно изискванията на действащото законодателство. Поставят им се ваксини, обезпаразитяват се, кастрират се и им се поставя чип. Чрез чипа се контролира миграцията и се локализират. След обработката кучетата се връщат на местата, където са заловени.“, съобщиха през пролетта от пресцентъра на общината.
Още тогава от упавата увериха, че са на финален етап процедурите за безвъзмездно предоставяне на сграда в бившия стопански двор на село Продановци за приют. В бюджета на Общината са заделени средства за ремонта и оборудването. С откриването на приюта ще се даде възможност кучетата да не се връщат отново на улицата, а за тях да се полагат специализирани грижи. Ще се разчита и на доброволци, които са заявили желание да дават дежурства.