Ивайло Константинов посрещна в Спортната зала на Дупница, която превърна в хотел на волейболистите, без да пита никого, Бойко Борисов , когато гостува в града в разгара на предизборната кампания.

Маститият бизнесмен, лидер на ГЕРБ Дупница, Ивайло Константинов покри договора си за ползване на спортната зала в града, в която се оказа, че момечта от отбора му „Марек Юнион Ивкони“ спят като в хотел. Той забрани на кмета на Дупница да предоставя информация по закон за достъп до информация, поради което внесохме сигнал в Административния съд в Кюстендил. На място видяхме, че стаите за спане даже се почистват от чистачките на общината.

„Това не е ли проява на местен феодализъм? Залата не е хотел, общината не му е бащиния, той от ниските ешелони на БКП ли е, как се поддържа това съоръжение, какви приходи реализира, за спане ли е направена Спортната зала, защо чистачките на залата са впрегнати да чистят стаите за спане на момчетата? Таксата за вход на волейболен мач е 5.00 лв, той като председател на общинския съвет си писа 1 000 лв. заплата и се разписва всеки месец, а до тогава никой не е вземал пари, а никой не се е бил в гърдите, че е бизнесмен от такава европейска класа. Е, така всеки много ще обича родния си град, дойна овоца.“

Както съобщихме, оказа се, че третият етаж на съоръжението се ползва като хотел за играчите на волейболен клуб „Марек Юнион Ивкони”, Константинов е негов собственик и президент от десетилетия. „Излаганията е световна, тъй като канцеларии са пригодени за спални на двуметровите исполини на отбора. Няма отбор в България, който да превръща спортна зала в хотел, без да са налице строителни книжа, това се случва само в Дупница, където чорбаджията е и лидер на управляващата партия ГЕРБ, спортната зала няма статут хотел. Това е резил! Полиция, прокуратура, РЗИ, Пожарна служба и всички останали институции са пълен пас, въпреки закононарушенията. Много отбори и състезатели са носели славата на града, но никой не се е възползвал така. Как става това? Това е е ли проява на абсолютен местен феодализъм? Нямаме против те да получават и най- големия пай от общинския бюджет, 30 000 лв., нищо, че Константинов твърди, че е бизнесмен с милиони левове печалби и се вози с лъскави джипки на холивудски цени.“- съобщиха председатели на отбори, възмутени от начина, по който са унизени играчите и ползването на общинската собственост като лична.

Двамата първи приятели Емил Гущеров и Ивайло Константинов са рамо до рамо на конференцията на ГЕРБ миналата седмица.

Председателят на общинския съвет Емил Гущеров заяви, че няма решение на принципала- Общинският съвет, волейболистите да спят безплатно или срещу заплащане в Спортната зала, че той не е давал разрешение и няма представа как са се намъкнали, въпреки, че Ивайло Константинов му е по- близък от брат. Съветниците вкупом заявиха, че не могат да се преборят с проблема. „Не ни трябва конфронтация със силните на деня, с Ивайло Константинов. Гласувахме и много за отбора му, над 60 000 лв. само за тази година, не сме давали съгласие да се спи там, странно е.“- коментираха всички, но помолиха да не им се цитират имената.

Не е ясно по силата на каква наредба е станало това и изобщо колко се плаща за екстрата волейболисти да спят в спортната зала.

Увисват въпросите с какво Ивайло Константинов е нещо повече от президентите на повечето клубове, чиито състезатели нямат право да спят в спортната зала? От кога в залата има статут на хотел, кой даде този статут на съоръжението? Колко струва спането в залата, от кога отборът е там? Според запознати става въпрос за повече от година. Длъжни ли са чистачките на общината да почистват стаите на отбора по волейбол?

Спортната зала беше построена за близо 5 млн. лв. по европроект. По последна информация статутът на спортната зала е публична общинска собственост с предмет на дейност спортни дейности.

Още в началото на годината се обърнахме с въпроси по Закона за достъп до обществена информация към председателя на ОбС Емил Гущеров. Попитахме от кога има обособена хотелска част в спортната зала? Какви средства са платени за ползването като хотел на третия етаж, при което ОбС шефът заяви, че не знае и трябва да потърсим информация от кмета.

Оказа се обаче, че волейболният клуб и клубът по тенис на маса „Марек Дегеста“ категорично отказват да дадат информация. Градоначалникът пояснява, че е поискал съгласието от ръководителите на клубовете, които обаче са отказали информация.

„Община Дупница поиска изрично писмено съгласие от Ивайло Константинов и Любомир Ганчев за предоставянето на исканите от вас документи. Но двамата отказват. При направена преценка за надделяващ обществен интерес ви информираме, че такъв не е на лице. Надделяващ обществен интерес е на лице, когато чрез исканата информация се цели разкриване на корупция и злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността на лицата, задължени по този закон да предоставят информация. Затова решихме да не се предоставя достъп до информация.”, пишат от общината в отговор на нашето запитване.

Отказът от името на волейболния клуб да се разкрие договорът за ползване на залата е подписан от мениджъра Любомир Найденов.

Договора си предоставиха от СБК „Марек” на Лъчезар Киров, в документа обаче няма цифра, а само тарифата за ползване.

Припомняме, че разчетите от миналата година показаха, че поддръжката на съоръжението излиза солено на общината, което не само не печели от спортната зала, а даже е на загуба.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here