Неврокопският митрополит Серафим и Западно – и Средноевропейския митрополит Антоний посрещнаха в Банско пред катедралния храм „Света Троица“ копието на иконата на Света Богородица – Скоропослушница.


Кметът на Община Банско – Георги Икономов, който наскоро се завърна от Атон, беше от първите, които се поклониха пред чудотворната икона.

След тържественото посрещане в храма бе отслужена и архиерейска вечерня, в която участие взеха и архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, монаси от Дивотинския манастир, храмовите духовници.


Стотици православни християни се покланяха на иконата на Майката Божия, а на вторият ден от престоя бе отслужена и архиерейска света литургия, на която присъстваха градоначалникът Икономов и Красимир Вълчев – министър на образованието и науката.


Иконата е копие на чудотворната иконата на света Богородица Скоропослушница, изографисана и осветена в манастира „Дохиар“ в Света гора.


След светата литургия кметът покани висшите духовници на среща, на която обсъдиха проект за изграждането на нов параклис „Св Дух” в града. Идеята на кмета е той да бъде в типичен бански стил – дърво и гранит, съобразен с църковните канони.
Уастниците в срещата си припомниха истории за съществуването на църквите на територията на Общината и бяха категорични, че църквата в Банско е една от най-посещаваните в епархията, като отбелязаха и факта, че в града никога не е имало джамия. Отец Янко Русков завърши с думите „Единението, единомислието и вярата в Бога дават на Банско много благодат. Дърветата, водата и въздухът са в единство и ние сме благодарни,че от кметския стол с достойнство и гордост помага човек като Георги Икономов, доказал своето отношение към църквата през годините“.