162 000 лв. са събрани от дарителската кампания за довършителните дейности на храма „Св. Пантелеймон“, който се прави в двора на МБАЛ- Самоков. Това беше съобщено на официална пресконференция, в която взеха участие управителят на болницата д-р Красимира Ковачка, архиерейският наместник иконом Михаил Колев, Красимир Милушев -член на църковното настоятелство и много други. Официални гости бяха почетният президент на ГБС Симеон Пешови кметът на община Самоков Владимир Георгиев.


Пешов е главният спонсор за изграждането на храма, като днес отново прояви дари средства за изработването на иконостас.
„ Преди 12 години започнахме да се обръщаме към родното ни село Белчин със синовете ми и получихме първите дивиденти през 2006г. Аз събрах фамилиите от селото и им казах, че предлагам тези пари да отидат за символа на Белчин – църквата „Света Петка“. Това е духовното начало, тя е богата със своята книжнина от векове наред. Ние всички сме длъжни, когато имаме възможност, да се обръщаме към духовното начало и да благодарим на Господ, когато хората кажат: „Да благодарим на г-н Пашов“, аз в отговор им казвам – не, първо благодарение на Господ, благодарение на фирмата, защото, ако фирмата я няма, нито аз, нито Борислав Апостолов – който е управител на ГБС- Самоков, можем да правим такива неща.

Това, което е като себестойност и останалото, колко е реалното дарение, то не е от мен. Аз ги деля даренията на лични и от фирмата, а дарението за църквата в Самоков е от фирмата “Главбулгарстрой“ и трябва да сме й благодарни. Аз специално благодаря на управителя Боби, покрай много големите задачи, които му бяха възложени за изграждане на автомагистрала „Струма“, той издържа на изпита да направи най-големите и най- хубавите магистрали в България. По-късно изгради невероятна конструкция на един завод в Пещера, Разград и покрай всичкото това направи и комплекса в Белчин“ – сподели Симеон Пешов.


Той гарантира, че изграждането на църквата ще завърши до края на годината. Пашов предложи на църковните настоятели иконостасът да бъде поръчан и изработен в някое от училищата в Травня или Тетевен, за да проявят творчество децата и да са заредени с Божия енергия.


В знак на благодарност инж. Пешов получи от църковното настоятелство икона с лика на „Св. Панталеймон”, която той предостави на бъдещата църковна обител.
Отделно на съхранение са предоставени две икони, дарение от д-р Гаврилов и още една, предоставена от гражданка на Самоков. Безвъзмездно е изградено ел. захранването в храма. Предстои поставянето на дограмата, художественото оформление и цялостната визия, за което са необходими още средства .
Архиерейския наместник отец Колев изказа също своето задоволство от дейностите по изграждане на храма.
„Тази година започна с призив и дарителска кампания за втория етап от изграждането на храма. Предполага се, че това означава пълно завършване на фасадата, обличането на покрива с красива медна ламарина, измазването на стените, оформянето вътрешното пространство на храма, пода, тавана. Желанието на всички нас е първоначалният груб железобетонен строеж да се превърне в една истинска архитектурна сграда на православна църква. Отправям благодарности към дарителя Симеон Пешов, той с неговата добра воля и благородно отношение се нарежда като основен дарител за изграждането на храма, по отношение на средства, съдействие изпълнение и всички строителни дейности“ –каза отец Колев.
С повече конкретика за набраните средства управителят на МБАЛ-Самоков д-р Красимира Ковачка даде отчетност.
„До момента от откриването на дарителската сметка и започване идеята за построяването на храма има 104 дарители от община Самоков. Основният дарител е г-н Пешов. Искам да благодаря и на община Самоков в лицето на кмета Георгиев, който внесе предложение до Общински съвет и приятно бяхме изненадани, че имахме гласувани от съветниците 5 000лв. за храма. До момента от набраните средства, които имаме са 162 010 лв. Наличността по банковата сметка е 86 882лв, всичко, което е извършено до момента, е направено с комисия с протоколи в присъствието на цялото църковно настоятелство, всички строителни дейности са консултирани. Щастливи сме, че в църковното настоятелство е г-н Красимир Милушев, който поддържа много добра пряка връзка с г-н Пешов. Ще продължим с дарителската кампания, защото извън тези 104 човека, ние имахме и поставени кутии за дарение и от тях сме събрали 2 496лв., имахме и дарение от 1000лв. от Боян Кашъмов“ – даде отчет д-к Красимира Ковачка
В края на пресконференцията всички си пожелаха до края на настоящата година храмът да бъде завършен и осветен,а дарителската сметка е: IBAN: BG 84 BPBI 7939 5077748901
BIG: BPBIBGSF.