Десетки гости и местни хора дойдоха днес в залата на Дом за културно – историческо наследство в гр. Рила, за да видят уникална изложба „Българския спорт и Рила“, на спортните фотографи Бончук Андонов и Костадин Андонов. Снимки от изложбата, любезно предоставени от Костадин Андонов.
От 19:00 часа в салона на НЧ“Христо Ботев 1898″, гр. Рила – „Под манастирската лоза“, постановка на Драматичен театър „Никола Вапцаров“, гр. Благоевград.

„Двамата са се постарали да представят спорта на Рила през различни периоди на нейната история. Показани са както елитни състезатели, така и хора, практикуващи масов спорт.“ – каза кметът на Рила Георги Кабзималски.

Изложбата показва 30 пана с повече от 50 снимки, някои от тях се представят за първи път пред широката публика. Гражданите и гостите на Рила ще могат да я разгледат до края на месеца.

Баща и син Бончук и Костадин Андонови са наследници на един от най-добре работещите спортни фотоотдели в българската история – този на вестник „Старт“. Двамата снимат приоритетно спортни събития и личности в страната и чужбина, отразявали са стотици европейски, световни първенства и олимпийски игри с участието на легендарни български спортисти.

Бончук Андонов е вече 48 години професионален спортен фотограф, дипломната му работа е на тема „Спорт“. „За мен най-важното е не толкова да снимам именити спортисти, но по-скоро големите, незабравими успехи на българския спорт“, сподели Бончук.

Синът му Костадин тръгва от малък по пътя на баща си и също вече е утвърден фотограф. Като дете тренира плуване, но по-късно попада в плен на магията на снимките. „В нашето семейство ежедневно се коментира спортът, това е нещо, без което не можем“, каза Костадин.

Фамилия Андонови са били свидетели и са запечатали в обективите си някои от най-значимите събития и успехи на българския спорт. Двамата участват в различни фотоконкурси, а най-новият им проект е организирането на международен ежегоден Фотосалон „Старт-Фото“. Той единствен в България предлага секция „Спорт“, с което се провокират повече хора да следят и да снимат спорт.