Задружната група дупничани на маса в хижа "Иван Вазов"

Електроинженерът Петър Алексиев, един от стожерите на Туристическо дружество „Рилски езера“, преброди 5 върха в Рила по най- трудните маршрути. Той стъпи на Мальовица, Еленов връх, Додов връх, Орловец, Баучер.

Алексиев показа непоклатимата си воля като заспа спокойно навън под обсадата на орди комари, като си спретна звездна спалня до самата хижа „Иван Вазов”.

 

Алексиев беше част от група смелчаци от Дупница, които за 2 дни успяха да покорят най- трудната и недостъпна част на Рила.
ТД “Рилски езера“ организира традиционен поход „Н. Додов“ по маршрута Дупница – ЦПШ „Мальовица“ – вр. “Мальовица -х. “Ив. Вазов“ – Рилски манастир-Дупница.


Само за 5 часа всички бяха на самия връх Мальовица, не ги спряха стръмните скали и стичащите се по тях изворни води. Популярният доктор Давид Демиревски спаси от студ под самия връх стрелочника от БДЖ Дупница с гръмкото име Димитър Благоев. Опитният планинар беше се настанали да пази раниците на най- бързите, които за отрицателно време прескочиха до Еленов връх.

Той седна на най- големия теферич, вместо да се настани на южната страна на склона, която е на хвърлей камък от северната, но разликата в температурата е като между Сибир и Екватора. Щом видя доктора, викна с тракащо чене „докторе, умрях от студ, как се вързах да пазя раници?
„Абе, човек, мини 10 крачки, мини от другата страна.“, посъветва го Демиревски.


С недоверие Димитър Благоев последва съвета и се озова на 36 градуса. Стъписан пред природното явление и с присъщото си чувство за хумор, откри сърцето си: „Мама ми е казала много право, сине, Господ ти е дал само здраве и нищо друго.“
Най- големи адмирации заслужи водачът на групата Милен Хаздай, който върти бизнес с брат си Леонид Хаздай.


Той следеше за темпото, да няма изоставащи, нито контузени. Хаздай преведе групата по стръмните скали без инциденти.
Винаги готова да помогне с една инжекция на някой закъсал турист беше обичаната хирургична сестра Ваня Демиревска, сестра на бившия зам.- кмет на Дупница Илинка Демиревска.
В хижата планинарите си подредиха разкошна маса със здравословни храни, опитаха и лещата на хижаря, подправена с къри.

Походът беше в чест на 89- годишнинанат от смъртта на Никола Додов, наречен Дупнишкия Алеко. На него е наречен един от най-красивите върхове в Рила – Додов връх!
Никола Додов основава Дупнишкото туристическо дружество на 12-ти април 1909 година. Избран е за председател на организацията , като остава на поста в продължение на 8 мандата. По време на неговото председателство на днешното дружество „Рилски езера“ се набират средства за строителството на х. „Скакавица“, тя е и първата хижа в България.