Първи кулинарен фестивал на Огледната баница, селския труд и вкусния воден лук стартира в Баничан. Мотото на фестивала:”Споделяме вкусотии –
споделяме духа на приятелството”. Ще има изложби-базари на селскостопанска продукция, кулинария от Беласица, Пирин, Родопите и Рила. Със специалното участие на учениците от ПГ по МСС “П.К.Яворов”, гр. Гоце Делчев и гости от Югоизточен район на РСМакедония.“ Подготвили сме още куп изненади за малки, големи и по-големи. Ще имате възможност да се насладите на песенния, танцовия и словесен фолклор на гостуващите самодейни групи. Подарете си една вълшебна и вкусна есен с много забавления. Само не си забравяйте доброто настроение.“ – съобщиха от община Гоце Делчев.

Село Баничан е известно с хубавата си минерална вода, красивите везани пищюмали (престилки), баничанския кромид лук, множеството щъркели, които гнездят в селото и могат да бъдат гледани в реално време през камери в интернет, както и добродушните магарета в специално изградения за тях Приют край селото. Ще има забавления за цялото семейство, всички сте добре дошли

Ето и рецептата за Огледна баница    

Продукти: точени кори 1 пакет, сирене 250г, яйца 7бр., кисело мляко 300 гр., щипка сода бикарбонат, краве масло 125 гр., 3 бр. средно големи глави баничански кромид лук.

Нарязаните глави кромид  се задушават с кравето масло. В голяма купа се поставят и другите продукти. Едно яйце остава за замазване на горната кора. В подходяща тепсия се редят по две кори и част от сместа. Така докато свършат всички кори. На последната кора са маже с 1 яйце и малко вода. Пече се на предварително загрята фурна на 200 градуса за 35 – 40 минути. След като се извади от фурната, баницата се задушава завита с кърпа докато изстине.


 

Снимка на Читалище Изгрев.