22-годишната Радка Иванова от Благоевград се прекръсти заради песента „Радка пиратка“, съчини си името Вилелаурия, съдът я отряза

Метъл фенката събрала имената на вокалистите на H.I.M. и The Rasmus – Виле Вало и Лаури Юльонен

236-01-08  radka

Популярната чалга песен ”Радка пиратка” принуди младо момиче от Благоевград да смени името си. Вилелаурия – така пожелала да се казва 22-год. Радка Иванова, която е метъл фенка. Тя заявила пред съда, че била подложена на тормоз и подигравки заради мегахита от зората на фолка, изпълнен с еротични закани от страна на лирическия герой.

Името е съчетание от две мъжки имена на вокалистите на финландските групи H.I.M. и The Rasmus – Виле Вало (Ville Valo) и Лаури Юльонен (Lauri Ylоnen).

„Съчетах ги не защото съм лудо влюбена в тях, а защото ми харесва как звучи комбинацията между двете имена”, разказа Радка. Тя обясни още, че е стигнала до трудното решение заради обидите, които е търпяла в училище от страна на съучениците и учителите.

„Съученици, приятелски кръг, учители. Мисля, че това преля чашата. Щом един учител си позволява да те обижда, значи той не те уважава като личност и те излага пред всички по най-долния начин“, обясни Радка Иванова.

От съда в Благоевград обаче отказаха преименуването.

„Мисля, че е малко нетипично за България компилация от две мъжки имена на чужденци да станат име на дама. Това за мен е неприемливо и противоречи на правния ред, традициите и морала“, обясни отказа съдия Владимир Ковачев.

Все пак магистратите разрешили преименуването, но не на Вилелаурия, а на Вили.

Радка Ивановазавършила НХГ ”Св. св. Кирил иМетодий” в Благоевград, профил музика, специалност „Оперно пеене”. В гимназията всички я знаели като Вилелаурия, защото се представяла така от 10 години. Майка й обяснявала, че не е била съгласна дъщеря й да носи името Радка, била кръстена на баба си по бащина линия и абсолютно одобрявала избора й да си смени името. Близки и роднини я наричали Вили. И това не било никаква изненада, тъй като името Вили е умалителна форма на ред женски имена – Виолета, Величка и др.

16 дела за промяна на името са разгледани в Районен съд-Благоевград през 2013 г., а през 10-те месеца на настоящата – 14 броя. В повечето от случаите молбите за промяна на името се уважават, стига да се посочват убедителни доказателства.

От значение е личната мотивация на лицето, което желае да смени името си, както се подкрепя и от свидетелски показания на близки хора.

Снимката: Радка Иванова
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here