Кметът Кр. Герчев: Проектът за газопроводно разклонение до Банско и Разлог трябва да бъде реализиран

Красимир Герчев
Кметът Кр. Герчев: Проектът за газопроводно разклонение до Банско и Разлог трябва да бъде реализиран.

Кметът Кр. Герчев: Проектът за газопроводно разклонение до Банско и Разлог трябва да бъде реализиран.

„Преносният газов оператор в лицето на „Булгартрансгаз“ да преразгледа обновения Десетгодишен план за развитие на мрежата.“. Така призова на днешното обществено обсъждане на десетгодишния план за развитие на мрежите на „Булгартрансгаз“ за периода 2024 – 2033 г., кметът на община Разлог Красимир Герчев. Темата беше дискутиран в сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Причината – поредното отлагане на изграждането на газопровода до Банско и Разлог, този път до 2028 г.

„Припомних, че с решение на Министерския съвет от 2018 г. този обект е обявен за национален и от национално значение. Като обърнах внимание, че община Разлог е предприела съответните действия за построяването на газопроводното разклонение. И при реализирането на този проект потреблението на природен газ ще бъде голямо.

Обезпокоително е, че в настоящия десетгодишен план на „Булгартрансгаз“ за преносния газопровод с автоматична газорегулираща станция (АГРС) до Банско и Разлог не е взето инвестиционно решение. Като периодът на планираните средства е между 2025 – 2028 г.“, сподели Герчев.

снимка: bta

Той заяви, че солидарност с неговата позиция са изразили зам.- кметът на община Банско Георги Доневичин и представителите на Българската асоциация Природен газ.

„Председателят на КЕВР Иван Иванов сподели, че проектът е включен в плана на газовия оператор. Но за разлика от досегашните десетгодишни планове, които са отлагали с по една година реализацията му, сега се заявява, че реализацията му се отлага до 2028 г.

Заместник-кметът на Община Банско Георги Доневичин попита каква е причината този проект да бъде обявен за неефективен. Като посочи, че според него е най-екологичният.“, допълва още кмета на Разлог.

Изпълнителният директор на „Овергаз Мрежи“ Анна Прешелкова настоява КЕВР да упражни всички дадени по закон правомощия. И регулаторът да задължи „Булгартрансгаз“ да изпълни планирания отдавна и неизпълнен газопровод до Банско и Разлог.

Председателят на КЕВР Иван Иванов попита какъв е смисълът на обсъждането на тези десетгодишни планове, след като газовото отклонение за Банско и Разлог е било включено още в плана на „Булгартрансгаз“ още през 2012-2013 г.

„Ако се гледа десетгодишният план, 10-годишен срок да бъде даден на този газопровод, той вече трябваше да бъде реализиран“, акцентира Иванов. Той не вижда аргументи за поредното отлагане на проекта.

Според него нереализирането на този проект нанася вреда на един от най-силно развитите туристически региони на България.

Закритото заседание, на което КЕВР трябва да одобри десетгодишния план, ще се проведе на 31 юли.

Кметът Кр. Герчев: Проектът за газопроводно разклонение до Банско и Разлог трябва да бъде реализиран.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here