Глобяват шофьори на туристически автобуси в Благоевград

Глобяват шофьори на туристически автобуси

Липса на места за паркиране и спиране за престой за туристическите автобуси в Благоевград. За този проблем сигнализираха туроператори от региона.

От 5 до 10 автобуса всеки ден търсят места за спиране в централната част на Благоевград. Заради натоварения трафик и липсата на пространство обаче, много от шофьорите са в нарушение и получават глоби.

 

„Паркиране и в градска част, и извънградска… Ние нямаме никъде паркинги, особено тук, в центъра. Няма обособена част, докато в чужбина се знае – автобусите паркират тук, тук са колите“, коментира Васил Кирилов – шофьор на автобус, пред БНТ.

Главният булевард „Св. св. Кирил и Методий“ в близост до центъра на Благоевград е едно от местата, където големите автобуси спират и изчакват туристи – въпреки че това е строго забранено със знак. Проблемът с липсата на места за големите туристически автобуси засяга много сериозно и туристическия сектор в региона.

 

„Трябва да има регламентирани места и когато аз като туроператор пристигна в този град, аз трябва да знам къде мога да си паркирам автобуса, да знам къде мога да си оставя туристите и откъде мога да ги взема, както е навсякъде в света“, каза Здравка Чимева – туроператор.

Проблемът с паркоместата в Благоевград е в дневния ред на местната власт от години. Сроковете за неговото решение обаче все още няма.

 

„Тепърва ще се препроектират и основните ни булеварди, където можем да помислим за такъв вариант, където да има места за автобуси с туристи да спират спокойно, без да бъдат глобявани, както се случва в момента. Но сме започнали да решаваме проблема“, каза Методи Байкушев – кмет на община Благоевград.

Докато големи паркинг зони за автобуси бъдат изградени и обособени, общината ще търси начини с пътна полиция шофьорите на автобуси да не бъдат глобявани, докато чакат пътници на главните булеварди.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here