Корнелия Нинова отново е начело на БСП, съдът отхвърли Атанас Зафиров, социалисти: Това е краят на столетницата, ако тя реди листите пак!

: Обстановка в страната е турбулентна

Корнелия Нинова отново е начело на БСП, съдът отхвърли Атанас Зафиров, социалисти: Това е краят на столетницата!

Софийски градски съд днес отказа да впише Атанас Зафиров за временен председател на БСП. Така лидерството в столетницата остава висящо.

Как се стигна дотук – след изборите Корнелия Нинова подаде оставка и се оттегли от поста. Малко след това един от заместниците й в партията – Атанас Зафиров, пое ръководството на червените.

Приближени на Корнелия Нинова обясниха обаче, че вписването на Зафиров е незаконно, тъй като конгресът на партията трябвало да констатира оставката. Според тях не било необходимо временно управляващ формацията да бъде вписван от съда.

Днешният отказ на съда означава, че Корнелия Нинова продължава да е официалният председател на БСП до конгреса на партията през ноември.

Спорове има и по решението на Общопартийната контролна комисия, че Нинова няма право на нов мандат. Според нейните хора не било работа на контролната комисия месеци преди конгреса да се занимава с тази тема.

Висшият форум на партията имал комисия, която се произнасяла по допустимостта на кандидатите за председатели. Според онези, които настояваха за оставката на Нинова, нейни приближени се опитвали с трикове да я пробутват за още един мандат. А целта била отново тя да регистрира и следващите листи.

Решението на съда прави хаосът в БСП още по-непредвидим, а евентуални преговори с партията за бъдещ кабинет – нелепи. Малко след като сдаде поста, почти всички „близки“ до Корнелия се отрекоха от нея и започнаха да кроят планове за реформа в БСП, а сега ще трябва да я молят да подписва документи и да води политически разговори.

Очевидно Нинова ще реди отново листите и ще внася документите в ЦИК за предстоящите избори.

Зафиров, който досега беше зам.-председател на БСП, беше избран за временен председател със 104 гласа от членовете на Националния съвет на БСП. Трима гласуваха с „въздържал се“ и нямаше гласове „против“. С това и оставката на Нинова окончателно беше приета.

Обратите в БСП започнаха още вчера, когато лидерът на столичната организация на БСП Иван Таков се върна в градската централа на “Леге” 10, след като бе възстановен на шефската позиция.

Корнелия Нинова отново е начело на БСП, съдът отхвърли Атанас Зафиров, социалисти: Това е краят на столетницата!

 

4ВЛАСТ
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here