Министърът на културата на крака при бог Хермес от Хераклея Синтика: Световно открие

Министърът на културата на крака в Хераклея Синтика, за да види статуята на бог Хермес: Световно открие

Министърът на културата Найден Тодоров пристигна днес в Петрич, за да разгледа античния град Хераклея Синтика и да види откритата на място статуя на бог Хермес. Ръководителят на обекта проф. д-р Людмил Вагалински представи уникалната статуя. Той очерта от какво се нуждае екипът му във връзка с дейностите по консервацията ѝ. До момента в България толкова запазена статуя не е намирана. Министерството на културата пък осигури допълнителни 300 000 лв. за проучванията. Античният град Хераклея Синтика е сред 7 приоритетни обекта, включени в Програмата за „Опазване на недвижимото културно наследство“ на Министерството. Те ще бъдат финансирани с общо над 2 милиона лева.
„Откритието е от огромно значение не само в национален, но и в световен мащаб. Това е изключително и показва на какво сме наследници. Държавата е помагала и ще продължава да помага. Подобни открития само ще бъдат допълнителен стимул за увеличаването на тази помощ.“, сподели министър Тодоров.
„До края на седмицата трябва да сме стигнали до музея в Петрич и аз също малко да си поотдъхна. Хората също така напират да го видят.“, сподели проф. Вагалински по отношение на статуята на Хермес. Министър Тодоров обсъди с проф. Вагалински проблемите, които той и колегите му археолози срещат и обеща да потърси бързо решение.

След Хераклея Синтика министър Тодоров посети и Историческия музей в град Петрич. Музеят осъществява дейностите, свързани с опазване на Хераклея Синтика, която през 2020 г. е предоставена за управление на Община Петрич за срок от 10 години. Министър Тодоров разговаря с  Кирил Танушев – зам.-кмет на Община Петрич в направление „Електронно управление, дигитализация и иновации“, инж. Катя Стоянова, директор на дирекция „Културно наследство и туризъм“ в Община Петрич (ръководител на проекта по реставрация на античния град) и депутатът от район Благоевград Костадин Стойков.

Хераклея Синтика е разположен на границата между древните области Тракия и Македония. Това е единственият гръко-македонски град в България, изследван археологически. Археологическата недвижима културна ценност „Античен град Хераклея Синтика с прилежащи некрополи“ е с обща площ 1013,291 дка. Част е от движението „Опознай България – 100 национални туристически обекта“.
Годишният бюджет по Програмата за „Опазване на недвижимото културно наследство“ за 2024 г., определен със Закона за държавния бюджет на Република България, е 5 млн. лв. По програмата ще бъде финансиран и друг обект, чиито научен проучвател е проф. д-р Людмил Вагалински – Археологическия резерват „Античен и средновековен град Деултум-Дебелт“, като се очаква и там да има интересни находки, които ще обогатят науката и интереса към археологията.
В изпълнение разпоредбите на Закона за културното наследство средства за извършване на теренни археологически проучвания у нас се предвиждат ежегодно със Закона за държавния бюджет, като по този начин се осигурява възможност за устойчиво развитие в сферата на научно-изследователската дейност, както и на редица други ключови сектори като музейното дело, образованието и туризма, пряко свързани с опазването и своевременното социализиране на културното ни наследство.

 

 

Министърът на културата на крака в Хераклея Синтика, за да види статуята на бог Хермес: Световно открие
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here