Читатели в сигнал до „4Власт“: Масирана сеч се вихри в гората в Ихтиман! ЮЗДП: Всичко е законно

Читатели в сигнал до „4Власт“: Масирана сеч се вихри в гората в Ихтиман! ЮЗДП: Всичко е законно
Снимката е илюстративна

Сигнал за масирана сеч в гората на Ихтиман подадоха наши читатели. Те съобщиха, че с тревога наблюдават натоварените с дървесина камиони, с които се извозва материала, добит от обекти, находящи се над магистралата на Ихтиман.
„Има ли разрешително за сеч фирмата, ако да, дали се сече според описаните количества? Чуваме, че става въпрос за „Експрес 79”, която печели всички търгове. Нека институциите проверят какво се случва в гората.“, се казва в сигнала.
Потърсихме за коментар ЮЗДП. От там ни отговориха, че няма нарушение.
„Няма незаконна сеч, фирмата си има всички позволителни за сечи за трите подотдела. Количествата дървесина, които трябва да се извадят, още не са извадени от подотделите. От първият отдел 178а разрешителното на фирмата е за общо 728 куб.м дървесина, а са извадени 594 куб.м , за вторият отдел 410б- фирмата е извозила 220 куб.м , а остават 172 куб.м и от третия обект 411а има позволително за 492 куб.м дървесина, а остават 402 куб.м. да извози.
Директорът на Изпълнителна агенция по горите Стоян Тошев заяви, че в електронната система нямат подаден сигнал във връзка със сечта в Ихтиман.
Проверка на място пък днес са правили от ДГС Ихтиман. Директорът Стефан Кисьов коментира, че не е открито нищо нередно на терен, но работата продължава. Уточни, че се чака проверка и от РДГ.
Хора от бранша обаче коментират, че институциите нямат интерес да спъват работата на дърводобивниците. „Според нас ЮЗДП и ИАГ няма интерес да спъва работата на дърводобивните фирми и да им съставят актове. Теточно на тези частни стопанства разчитат те за приходи, за да си покриват заплатите. Питаме се, дали пък не си покриват гърбовете? Ако тези стопанства си превеждат парите от изработеното в ЮЗДП, от там си разпределят заплатите. Ако тръгнат да спъват фирмите, откъде приходи. Дейността на фирмите в обектите трябва да се заснема на терен за да не могат да се прикриват нарушенията.”
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here