Осман Октай: ДПС сложи и патриарха, но има организиран бунт в ДПС, 30 депутата са готови да напуснат, 15 остават!

Осман Октай: ДПС сложи и патриарха, но има организиран бунт в ДПС, 30 депутата са готови да напуснат, 15 остават!

Tъмни сделки, разхлабени през годините обръчи от фирми, зависимости и кадруване са в основата на днешното състояние на Движението на права и свободи (ДПС) – единствената партия на Прехода, която досега не бе засегната от синдрома на разцеплението. В дъното на всичко стои Ахмед Доган, получил цялата власт в ДПС с промени в устава на партията през 2001 г., а задачата на Делян Пеевски е да свърши мръсната работа.

Това твърди бившият зам.-председател на движението Осман Октай В подкаста на OFFNews.

Според Октай бомбата е заложена с управлението на Симеон Сакскобургготски и Тройната коалиция, когато постепенно движението от кауза с естествени местни лидери се превръща в корпорация.

По думите му с този модел хора като Касим Дал (също бивш зам.-председател на ДПС, по-късно напуснал партията – бел. ред.), Мехмед Дикме (бивш министър на земеделието) са създали местните феодали, които организират изборите, държат хората в тотално подчинение, почти като крепостни, и започват да ги употребяват като изборен електорат.

С годините обаче тези кръгове започват да се еманципират и да не се съобразяват с лидера. Те разчитат на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, назначен от правителството на Симеон Сакскобургготски, да налагат хора без образование и опит. Октай даде пример с Гюнай Сефер от Дулово, с местния дерибей в Търговище, цялата фамилия на Саксъна в Омуртаг в по-ново време и др.

Въпросните кръгове започват да кадруват и определят кой да бъде кмет, кой да бъде кмет на община, кой да е народен представител. Всичко това води до изземане на контрола от ръцете на Доган.

 

 

Когато Доган решава да си върне властта, му трябва човек като Делян Пеевски, обяснява Октай. След назначаването на Пеевски за съпредседател на ДПС по време на местните избори е активиран целият ресурс на съдебната власт и двамата с Доган започват да определят кой къде да бъде разставен. Оттам започва сегашният сблъсък между новите две крила – Доган-Пеевски и местните аги. 

Октай е категоричен, че появата на Пеевски изобщо не е случайна. Звездата му, според Октай, изгрява след убийството на шефа на “Мултигруп” Илия Павлов. Пеевски е “проектиран” да седне на неговия стол, за да осигурява финансовия комфорт на Боянския сарай с посредничеството си. Постепенно ролята му започва да става все по-значима.

Пеевски държи кредитните досиета на много хора в съдебната власт след разграбването на КТБ и става всесилен. Това е направило възможно отстраняването на бившия главен прокурор Иван Гешев само за 24 часа, твърди Октай.

На последните избори Пеевски е дал знак на местните феодали, че ако не се подчиняват на сарая, държи достатъчно досиета и срещу тях и няма да се поколебае да ги използва. Сделката с ГЕРБ е била Бойко Борисов да отстъпи превзетите от ГЕРБ по времето на Цветан Цветанов общини Исперих, Дулово, Хитрино и пр., а ДПС ще издигне кандидати за кметове в Търговище и Хасково. Така и става, посочи Октай.

Според него Рамадан Аталай, който изпадна в немилост и се очаква ръководството на ДПС да го призове да напусне парламента, никога не е имал общо с ДПС. Той влязъл в партията през задната врата по линия на “Мултигруп” по времето, когато групата владее бившия вече металургичен гигант “Кремиковци”. Оттогава Аталай станал посредник на местните феодали и други кръгове в секторите “Транспорт” и “Енергетика”. През годините той става много силен в тези коридори на влияние, е категоричен Октай.

 

 

Той твърди, че хората, които искат оставката на Аталай, са от средите на другия съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров.

Става въпрос за организиран бунт в ДПС. Без бой местните аги няма да се дадат – някои ще бъдат осъдени, някои ще бъдат тормозени от съдебната власт. Притесненията на Октай са да не се намесят изселническите организации в Турция.

Той разказа и интересен епизод от задкулисието. Определени кръгове правят Ахмед Доган собственик на ТЕЦ-Варна, прехвърлят му 2/3 от собствеността при условие, че тецът не работи и има необслужен кредит от 40 млн. лв. По-късно тецът е вързан към студения резерв и започва да черпи газ от “Булгаргаз”, но на последна инстанция “Булгаргаз” е осъдил собственика за 36 млн. лв. Така задълженията на Доган стават общо 100 млн. лв. Трябва му човек като Пеевски, който да обезпечи средствата. Започват рекети към разхлабените обръчи на ДПС, вече избрали друг “господар”. Едни сядат на маса с президента Румен Радев, други се присъединяват към Бойко Борисов, твърди Октай.

Филиз Хюсменова усеща накъде духа вятърът и се оттегля, за да не я употребят, смята бившият зам.-председател на движението.

Кой стои в миманса и ръководи задкулисните битки в ДПС? Отговорът – моделът е създаден по времето на Прехода. В началото хората са искали ДПС да е неправителствена организация към някоя от големите партии, но в крайна сметка надделява другото мнение. В дъното на всичко стои т.нар. библиотекарски кръжец. По думите на Октай Стоян Денчев, който по онова време е посланик във Финландия, е върнат в България, за да стане депутат от ДПС. Кой го връща? Тези, които се грижат за фондация “Примаков”. Стоян Денчев се връща с една единствена цел – турците да излязат от Обединените демократични сили (ОДС), казва Октай.

 

 

Той твърди още, че същите хора стоят и зад избора на патриарх, не са само в съдебната система. Затова не са напразни приказките, че сме превзета държава, е категоричен той. Затова ще има правителство на малцинството, въпреки клетвите на Борисов, че няма нищо общо с Пеевски. “И ние сме ги правили тези неща, когато имаше правителство на (Любен) Беров”, признава Осман Октай.

 

 

Осман Октай: ДПС сложи и патриарха, но има организиран бунт в ДПС, 30 депутата са готови да напуснат, 15 остават!
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here