Жалба до ВАС бави ремонта на пътя София- Ихтиман- Костенец и на Боровец- Самоков, АПИ обещава кръпки

Жалба във ВАС бави ремонта на пътя София- Ихтиман- Костенец и на Боровец- Самоков, АПИ обещава кръпки
Зам.- кметът на Костенец Маргарита Минчева и кметът на общината Йордан Ангелов.

Жалба до Върховен административен съд за избора на фирма, която да актуализира стар проект, бави пътни ремонти, очаквани от всички в Ихтиман, Костенец и Самоков. Това става ясно от писмо, което от АПИ са изпратили в отговор на запитване от зам.- кмета на Костенец Маргарита Минчева. Питането на зам.- кметицата касае път 1-8 София – о.п. Ихтиман – Костенец – Белова – Пазарджик, II-82 Боровец – Самоков – Панчарево и IП-8222 (Самоков -Живкова) Ново село -1юв мост над река Марица – (кв. Момин проход -Костенец).
От пътната агенция пишат, че са провели обществена поръчка за
избор на изпълнител за актуализация на техническия проект и извършване на основен ремонт на 58,58 км от път I-8, в отсечката от с. Нови Хан до гр. Костенец. Има класиран на първо място участник, но тече обжалване във ВАС. Едва след сключване на договор ще може техническият проект да се актуализира, след което да се пристъпи и към основния ремонт. През април 2024 г. е сключен договор с изпълнителя на строителния надзор.
Заложените дейности са нова асфалтобетонова настилка, възстановяване на отводняването, нова маркировка, ограничителни системи и пътни знаци. Пътят е важен, защото е алтернативен на АМ „Тракия“ и връзка между София, Пазарджик и Пловдив. От АПИ уточняват, че трасето преминава през с. Нови Хан, с. Вакарел, гр. Ихтиман, с. Мирово и гр. Костенец. Чрез него се осъществява и пряка връзка към община Самоков и курорта „Боровец“. В обхвата на участъка ще бъдат ремонтирани общо 13 големи съоръжения, сред които мост в с. Нови хан, над р. Крушовица, надлез над жп линията София – Пловдив и др.
От АПИ уверяват, че, докато се стигне до основния ремонт, ще се грижат за поддържането на пътя, за което имат сключен договор. През този месец е предвидено изкърпване на асфалтовата настилка на над 34- километров участък от републикански път П-82 Боровец – Самоков – Панчарево, от Боровец до края на язовир Искър в посока София (от км 28+ 100 до км 62+500). Дейностите, които ще продължат до септември 2024 г. „Дългосрочната програма на АПИ предвижда основен ремонт на целия път П-82, който е малко над 86 км. В момента се разглеждат възможностите за изработване на технически проект. Това е първи и задължителен етап за предприемането на качествени строителни работи. Агенцията предвижда извършването на текущ ремонт на път III-8222 (Самоков – Живково) Ново село – нов мост над река Марица – (кв. Момин проход – Костенец). През август 2024 г. той ще бъде възложен на дружеството, поддържащо републиканската пътна мрежа на територията на Софийска област.“

 

 

Жалба във ВАС бави ремонта на пътя София- Ихтиман- Костенец и на Боровец- Самоков, АПИ обещава кръпки

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here