В ТЕЦ „Бобов дол“ посрещнаха първия влак в България, който регулярно ще вози биомаса

В ТЕЦ „Бобов дол“ посрещнаха първия влак в България, който регулярно ще вози биомаса

Над 13 т слама, натоварени в 19 вагона достави на ТЕЦ „Бобов дол“ частна жп компания. На 28 юни бе осъществен първият жп курс на частната компания ТБД Товарни превози. Дружеството инвестира над 6 000 000 евро в нов подвижен състав. Благодарение на това капиталовложение частният жп оператор ще извършва регулярни доставки на биомаса от различни доставчици до техните клиенти целогодишно. Първият курс беше именно до централата в Бобов дол, пътуваща по отсечката от гара Долна Митрополия до гара Голямо село – ТЕЦ Бобов дол.

Очаква се обичайните курсове на жп оператора да се осъществяват с до 40 натоварени с чиста биомаса вагони. Дължината на товарната композиция заедно с локомотива ще е приблизително 600 метра. В ТЕЦ „Бобов дол“ посрещнаха първия влак в България, който регулярно ще вози биомаса

Най-голямата енергийна централа в Югозападна България ТЕЦ Бобов дол преди няколко години включи биомаса в своя горивен микс. Това е част от дългосрочната стратегия за премахване на въглищата и постепенно преминаване към нискоемисионни източници на енергия. Експертите на дружеството подчертават, че изгарянето на биомаса не отделя въглеродни емисии, тъй като основно се използва обикновена слама, слънчогледови люспи и пелети. По същия зелен курс са поели и някои други енергийни предприятия на територията на страната. За това според експерти решението на ТБД Товарни превози да инвестира в осигуряване на капацитет за осъществяване на жп превози от този тип е икономически целесъобразно и перспективно.

От ТБД Товарни превози съобщиха още, че за обезпечаване на поетия ангажимент към няколко енергийни дружества, са инвестирали в 3 локомотива и над 140 специализирани вагони, пригодени за товарене на бали и голямо тонажни контейнери.

Компанията „ТБД Товарни превози“ е със седалище в гр. Перник. Тя притежава лиценз за жп оператор от 2015 година. От тогава до сега частният жп оператор непрекъснато разширява обема от доставки, които извършва. Основните клиенти на дружеството са български топлофикации, като до момента извършваните курсове бяха за транспортиране на въглища и кварцов пясък директно от мините до няколко ТЕЦ в страната, както и до почти всички стъкларски заводи в България и Румъния.

 

В ТЕЦ „Бобов дол“ посрещнаха първия влак в България, който регулярно ще вози биомаса

 

 

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here