На воден режим преминаха в Радомир, решението е на ОбС

На воден режим преминаха в Радомир, решението е на ОбС.
На воден режим преминаха в Радомир, решението е на ОбС.

На воден режим преминаха в Радомир, решението е на ОбС.

Радомир ще премине към воден режим. Решението беше взето от Общинския съвет в града заради зачестилите в последните дни аварии по стария водопровод, които са над десет. Мярката ще продължи до пускането в експлоатация на довеждащия водопровод от станция „Опалово“.

Аварийно водоподаване ще се осигури и от каптаж „Врелото“ след разрешение от Министерство на околната среда и водите, заяви управителят на ВиК Перник инж. Борислав Иванов. Режимното водоподаване ще се осъществява в часовия диапазон от 17:00 до 22:00 ч. При достатъчно количество вода в резервоарите, пускането ще става по-рано от предвидено зададения час, допълни Иванов.

От ВиК Перник уточниха, че 80% от трасето на новия водопровод е завършено. Като в началото на следващата седмица предстои да се направи превключване и да започнат изпитания по него. Веднага щом това се случи, тази част от него ще може да влезе в експлоатация, посочиха от институцията.

Заради безводието кметът на Радомир разпореди да бъдат раздадени бутилки с минерална вода на жителите на квартал „Пчелински“, които са сред най-засегнатите от ситуацията.

Междувременно кметът на Община Радомир Кирил Стоев проведе среща с директора и екипа на ВиК, за да се обсъди кризисната ситуация около водоподаването и множеството аварии през последните дни.

От ВиК обясниха, че от понеделник досега са отстранени десет аварии по него. Но при пускане на водата избиват нови и вода до резервоарите така и не достига. Снощи след отстраняване на аварията около полунощ, където на място бе и кметът на общината, стана ясно, че до сутринта са избили още две аварии, по които се работи в момента.
На срещата беше обсъдено до превключването на водата от „Врелото“. Както и включването на изградената част от довеждащия водопровод да се премине към режимно водоподаване на града. По този начин ще се знае къде и кога ще има вода в целия град.
Кметът Кирил Стоев заяви, че е разговарял с МОСВ и е получил уверение. Че веднага след гласуване на тази точка на сесията на общински съвет ще бъде получено разрешение за ползване на водата от „Врелото“.
По време на срещата при кмета, бе коментирано, че ако има достатъчно вода в резервоарите режима няма да бъде спазван. И тя ще се подава вода извън тези часове.
Междувременно кметът Кирил Стоев разпореди раздаване на вода за жителите на Пчелинския квартал, които нямат вода повече от 24 часа.

На воден режим преминаха в Радомир, решението е на ОбС.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here