Земеделският министър инспектира засегнатите от градушката села в Гърменско

Земеделският министър инспектира засегнатите

Служебният министър на земеделието Георги Тахов направи оглед на щетите нанесени от градушките в община Гърмен, които унищожиха над 2,500 хиляди декара земеделска продукция по първоначални данни.

Хората ще бъдат подпомогнати от държавата в най-кратки срокове, след като комисия от областната дирекция по земеделието в Благоевград опише нанесените щети, увери министър Тахов, след като обходи районите на селата Дебрен и Рибново, където пораженията са най-сериозни. Собствениците на засегната от градушките продукция биха могли да получат до 80% обезщетение при констатирани загуби от 100%. Ако производителите обаче нямат направени застраховки на насажденията си, обезщетението се редуцира до към 50%.

„Сроковете са регламентирани чисто законодателно, ще бъдат спазени тези срокове даже ще се опитаме да ги ускорим, а в момента да ви кажа цифра за срокове не мога да се ангажирам“, заяви министър Тахов.

„Все пак това е не лек процес, тук трябва служители да обиколят доста големи по размер пропаднали площи, по последни справки в министерството говорим за 2,500 декара по различен вид култури“, добави още земеделският министър, цитиран от БНТ.

Земеделският министър инспектира засегнатите от градушката села в ГърменскоВижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here