Home Актуално от днес Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Пепи Еврото за за присвояването на златни...

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Пепи Еврото за за присвояването на златни монети и над 550 хил. евро от Златанови

Борислав Сарафов Снимка: Веселин Боришев

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Пепи Еврото за за присвояването на златни монети и над 550 хил. евро от Златанови

Петър Петров – известен още като Пепи Еврото, отива на съд. Прокуратурата е внесла срещу него обвинителен акт за документна измама. Бившият шеф на столичното следствие обаче ще бъде съден задочно, тъй като преди повече от година той изчезна.

Обвинителният акт срещу Петров е за присвояването на златни монети и над 550 хил. евро. Става дума за 147 монети и кюлче от 1 килограм злато. Общата им стойност е над 215 хил. лв. Според обвинителния акт, Петров е присвоил парите и скъпоценностите от фамилия Златанови – баща и син.

Илия Златанов на портала на завода в Дупница m,ep 2020г., когато не беше допуснат вътре с мотива, че Явор Златанов е прехвърлил дела си.
Собственикът на „Изамет“ Илия Златанов с работниците се беше барикадирал в двора на завода пред 2019 г., отвън бяха полицаите и директорът на полицията Борислав Динев, който беше на страната на пепи Еврото и неговите хора по високите етажи на властта.

Парите и скъпоценностите на обща стойност над 1 милион и триста хиляди лева са били веществени доказателства по разследването, придобило известност като аферата „Осемте джуджета“.

Явор Златанов е предложил на хората да се прехвърлят в новата фирма.

Припомняме, че и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов предлажи на ВСС да наложи дисциплинарни наказания на седмина магистрати – четирима прокурори и трима следователи, по казуса „Осемте джуджета“.

Това става ясно от съобщение на държавното обвинение. Изредени са и имената им: прокурорите Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов и Мирослав Илиев и следователите Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева.

Сарафов проверява как прокурори помогнали да изчезнат 35 кг злато от

 Припомня се, че на 4 юли Сарафов сформира екип от Апелативна прокуратура-София, който да провери отново „всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с казуса, добил обществена популярност като „Осемте джуджета“, вкл. проверки за правилността и законосъобразността на постановлението от 05.05.2021 г., с което е постановен отказ за образуване на досъдебно производство“

Това става, след като още по времето си като правосъден министър Иван Демерджиев опита да инициира процедура пред ВСС срещу трима прокурори за ужасяващата случка – че позволили нотариус да влезе в болница при берящия душа Явор Златанов, който пред него изповядал сделки и се разделил с имуществото си. Това – докато е задържан като арестант!

Сега се иска дисциплинарно наказание на магистратите, защото са бездействали – понякога по 1-2- години:

„Проверката е констатирала множество нарушения на следователите и наблюдаващите прокурори по осигуряване на своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването и събиране в най-кратък срок на необходимите доказателства…

… Проверяващият екип е заключил, че допуснатото бездействие (за периоди между една и две години) от страна на магистратите по седем прокурорски преписки е довело до неоправдано забавяне на производствата.“

Всички посочени субекти на проверката са от закритата – и любима на бившите управляващи и Иван Гешев – Специализирана прокуратура.Преди дни бе събощено, че е налице и първото наказателно производство и първите повдигнати обвиненя във връзка със сагата, която има много посоки (нищо че нито една от тях не правеше впчатление на прокуратурата доскоро, б.р.).

СГП привлече като обвиняем именно прокурор Дилян Деянов, че е разпоредил да се върне 35 кг злато на… съвсем друг човек, не на този, от когото е иззето при обиск като веществено доказателство (а именно – сина Явор Златанов).

Заедно с магистрата съобвиняеми са Петьо Еврото и бившата му жена Любена Павлова за вещно укривателство. Последното потвърждава казаното от Илия Златанов по време на интервютата му – че в „силните години“ Любена Павлова влизала в Спецпрокуратурата като в „бащиния“ и лично е отнесла златото на фамилията.

Ето и оригиналното съобщение на прокуратрата от днес:

И.ф. главен прокурор предлага на ВСС да наложи дисциплинарни наказания на четирима прокурори и трима следователи по казуса „Осемте джуджета“

Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов изпрати седем предложения до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за налагане на дисциплинарни наказания на четирима прокурори и трима следователи по казуса „Осемте джуджета“.

По разпореждане на Борислав Сарафов на 04.07.2023 г. бе възложено на екип от прокурори от Апелативна прокуратура-София извършването на проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с казуса, добил обществена популярност като „Осемте джуджета“, вкл. проверки за правилността и законосъобразността на постановлението от 05.05.2021 г., с което е постановен отказ за образуване на досъдебно производство.

Проверката е констатирала множество нарушения на следователите и наблюдаващите прокурори по осигуряване на своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването и събиране в най-кратък срок на необходимите доказателства за разкриване на обективната истина по образуваните досъдебни производства в закритата вече Специализирана прокуратура. Докладът от проверката е предаден на отдел 06 „Административен“ във ВКП за становище относно наличието на основание за дисциплинарна отговорност по реда на Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Проверяващият екип е заключил, че допуснатото бездействие (за периоди между една и две години) от страна на магистратите по седем прокурорски преписки е довело до неоправдано забавяне на производствата.

С оглед констатациите от проверката и.ф. главен прокурор предлага на Прокурорска колегия на ВСС да образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 2-6 от ЗСВ спрямо прокурорите Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов и Мирослав Илиев, както и спрямо следователите Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева.

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Пепи Еврото за за присвояването на златни монети и над 550 хил. евро от Златанови
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here