Румен Вълка оскуба 140 милиона лева от държавната банка

Вълка
Олигархът Румен Гайтански – Вълка няма намерение да върне 150 000 000 лева на държавната банка.

България на колене: Румен Вълка оскуба 140 милиона лева от държавната банка

Единственият държавен трезор – Българска банка за развитие (ББР), е готова да подпечата загубата от над 140 милиона лева с една от най-големите си и скандални експозиции, свързвана с олигарха Румен Вълка, наследени от епохата, когато банката се управляваше от Стоян Мавродиев.

Става въпрос за отпуснатите през 2019 г. 150 млн. лв. на прясно създадената фирма „Роудуей кънстракшън“, които бяха използвани тя да придобие сравнително малката строителна компания от момчилградското село Груево „Пътстройинженеринг“, съобщава „Капитал”.

Продавач беше компанията на Румен Гайтански-Вълка „Био майнинг“ (по-късно станала популярна покрай злополучния строеж на горски сарай в ДЛС „Искър“), а при купувача също имаше косвени връзки към него. Така че реално с кредита от ББР беше финансирана вътрешногрупово прехвърляне без реална смяна на контрола, а парите потеглиха лично към Гайтански.

Новият момент сега, пет години по-късно, е, че заради необслужвания заем банката прави опити да продаде заложените в нейна полза 99.6% от „Пътстройинженеринг“.

Цената обаче е далеч по-скромна – 8.9 млн. лв., или едва 6% от отпуснатата сума (без да се брои и че вероятно експозицията е набъбнала с натрупани лихви), но дори и при нея липсва интерес. Че кредитът за „Роудуей кънстракшън“ е невъзвръщаем беше видно още при отпускането му и през годините той вероятно е провизиран в голяма степен, но сега явно ББР е готова да признае в пълен размер загубата.

Какво се предлага

От официалното съобщение на ББР става ясно, че тя предлага на публичен търг с явно наддаване 5 112 240 броя акции, представляващи 99.615% от капитала на „Пътстройинженеринг“ АД, които са собственост на „Роудуей кънстракшън“ и са заложени в полза на банката.

Още от 2022 г. банката има назначени свои управители на двете дружества като обезпечителна мярка по залозите и реално тя има контрол над тях, макар собственик да се води адвокатът на Гайтански Емил Георгиев.

Макар и да не е в цветущо здраве, „Пътстройинженеринг“ все пак е работещо дружество. В последния си отчет за 2022 г. то декларира спад на приходите от дейността от 19.2 на 9.6 млн. лв., но загубата му малко спада от 3.6 на 2.6 млн. лв. По данни от „Апис“ служителите през 2021 г. са надхвърляли 200, но впоследствие намаляват до около 50, колкото са и по последни данни към април.

Проблемът още при отпускането на кредита беше, че тази дейност на компанията и активите ѝ по никакъв начин не кореспондират с размера на отпуснатите средства и цената по сделката.

Без желаещи

Знаково е, че сега липсва интерес някой да купи дружеството и за доста по-скромна сума. Първоначално пакетът акции е бил обявен на търг, насрочен за 11 юни с начална цена 8.9 млн. лв. До наддаване обаче така и не се е стигнало „поради липса на подадени заявления за участие в търга“.

Затова и ББР е насрочила втори търг за 24 юни. На него стартовата цена е понижена на 7.12 млн. лв., което вече е под 5% от първоначалната експозиция на банката. Желаещите да участват трябва преди това да закупят тръжна документация за 5000 лв., а ден преди аукциона да внесат и депозит 10% от началната цена. Ако пък все пак се стигне до конкуренция, стъпката за наддаване е 100 хил. лв.

Едва ли обаче може да се очаква цената да скочи много – ако имаше желаещи да дадат 8.9 млн. лв., те щяха да се включат при първото раздаване. А това означава, че тази авантюра на предходното ръководство на ББР ще се доближи до тотална щета за банката – дори тя да получи няколко милиона за актива, ако към сметката се добавят и несъбраните лихви за изминалите години, сумата ще надхвърли 150 млн. лв. – още преди две години просрочията са 9.5 млн. лв.

А банката няма особен шанс да успее да възстанови нещо повече – „Роудуей кънстракшън“ няма други активи, а за претенции към платените към „Био майнинг“, с което банката няма взаимоотношения, трудно могат да се намерят законови основания.

Макар и търговете да са видими на сайта на ББР, тя не е направила особени усилия да ги популяризира. Нещо като завоалиран анонс има в едно съобщение от края на май. Там се обяснява, че от заварените осем големи експозиции за над 1 млрд. лв. към днешна дата са погасени чрез плащане 260 млн. лв. Един от заемите е погасен изцяло, а пет се обслужват редовно. „По отношение на две, които са необслужвани, банката е предприела действия по събиране на вземанията си.

По едната УС и НС констатираха неефективността към днешна дата на избрания способ за изпълнение при събиране на вземанията и взеха решение за преминаване и към друг способ на принудително събиране и реализация на обезпеченията.

По втората експозиция, въз основа на подробни анализи и консултации, банката предприе действия и договори доброволна реализация на обезпеченията като способ за погасяване на задълженията. Стойността на активите, които обезпечават дълга, надхвърля повече от един път и половина размера на дълга“, съобщават от ББР.

 

България на колене: Румен Вълка оскуба 140 милиона лева от държавната банка
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here