Димитър Капсъзов дари за Спасов ден 400 кг. теле за курбан в с. Бистрица, кметът на Бистрица Христо Христов с байрак в ръка поведе хорото на мегдана сред 2000 гости и жители

Разлюля се Рила Планина над дупнишкото село Бистрица,

Димитър Капсъзов дари за Спасов ден 400 кг. теле за курбан!

Кметът на селото Христо Христов с байрак в ръка поведе хорото на мегдана в селото

Младежи от цялата дупнишка Община се веселиха на събора в село Бистрица до зори

Единственият бистричанин земеделски производител Димитър Капсъзов дари за Спасов ден 400 кг. теле за курбан на храмовия празник на черквата „Възнесени Господне“ в родното си село Бистрица. За поредна година най-големия земеделски производител от село Бистрица Димитър Капсъзов, който 25 години се занимава със земеделие и отглежда 25 крави и си живее в къща селото със съпругата си и двете си дъщерички, дари теле от най-скъпата порода говеда в света- Абърдийн ангус, за курбана на селото. Димитър отделя за празника на храма в селото всяка година най-хубавото теле от стадото си за курбана на Спасов ден. Още пет овци от дарители сложи в курбана майстора готвач на курбани в село Бистрица Валентин Михалчев, който с помошнички- жени от селото успя да приготви 13 казана по 120л. вкусен телешки и овчи курбан за здраве на жителите и гостите на село Бистрица. Празничната литургия и освещаването на курбана отслужи бистричкия свещеник отец Георги Гелов. След като над 2000 човека за обяд си хапнаха от вкусния курбан за здраве по домовете в следобедните часове се веселиха на празничната програма на село Бистрица, подготвена от самодейците и секретара на НЧ “Светлина -1927“Силвия Начова. Тежки македонски и шопски песни пя солистката на ансамбъл „Пирин“ бобовдолската певица Димана Боянова, Марио Василев с оркестър Европа и др. Хорото поведе с трибагреник в ръка кмета на село Бистрица Христо Христов, заедно със съпругата си Даниела ,с която имат двама сина и малка дъщеричка. Към жителите на най-голямото село в Община Дупница с поздравително слово се обърна зам.- кмета на Община Дупница Валентина Караганова, която сподели, че красотата на природата и планината на село Бистрица са неописуемо красиви. Гост на празника бе и кмета на Община Чавдар – Григор Даулов, на когото домакините подариха за късмет картички с чудотоворната скална икона на Богородица от река Бистирица – парк Рила. Гостите и жителите на село Бистрица се разположиха на тежки трапези отрупани с кюфтета и кебапчета на дървени въглища и други вкусотии. Такаа до три часа сутринта се веселиха на Спасов ден на площада в селото.

Сергии с играчки и лакомства радваха и най-малките през целия ден на събора. Празника уважи и общинаря Илиян Дойчинов с красивата си половинка Дани, която танцува народни хора и с двете си деца. Празника на селото си уважи и шева на следствието Валентин Михайлов и мн. др. Атрактивният бистричанин Стойчо разположи фамилията си на трапеза на централно място под чешмата на храма и се радваше на малката си внучка. Съборът бе организиран от НЧ “Светлина -1927“село Бистрица, кмета на село Бистрица Христо Христов и Община Дупница.

Кметът на селото Христо Христов с байрак в ръка поведе хорото на мегдана в селото
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here