Президентът наградил бизнесменът със съмнителна репутация Красимир Дачев?

Тогава обаче номерът не мина. Ракритията на Narod.bg за кражбата на акциите ТОЧНО в „Свилоза” за 100 млн. щатски долара, източването на предприятия и изпирането на милиони през офшорни компании, лъжите на килограм за някакви мистични „инвестиции“ в „Свилоза“, на които останаха да вярват само най-големите наивници доведоха до това, че старият аферист се покри, защото до награждаване така и не се стигна.

Сега явно слугата на стария Фатик Красимир Дачев е решил, че ще мине между капките.

Ало, офисът на президента! Вие за какво си получавате заплатите? Вие четете ли или сте купени от Красимир Дачев? Как може да давате трибуна и най-високо държавно отличие на един патологичен крадец на бизнеси за милиони, след който и трева не никне? Какво да кажем точно за „Свилоза“?

Точно преди Дачев да открадне акциите от законния собственик на „Свилоза“ и да ги присвои за себе си, предприятието беше поело по пътя на модернизацията с помощта на Европейската банка за възстановяване и развитие и „Нордик Инвестмънт Банк” с цел производство на висококачествени крайни продукти с висока принадена стойност.

След като Дачев открадна акциите на „Свилоза“ и банките разбраха с какъв „индустриалец“ си имат работа, побягнаха презглава и сега „Свилоза“ крета криво-ляво като обикновен производител на суровина с ниска принадена стойност, като ту отваря, ту затваря, а Дачев е обявен за персона нон грата в банкерската общност!

Това ли е великият принос на Красимир Дачев, за който същият получава най-високото държавно отличие? Какво може да очаква президентът на Република България от „индустриалец“ като Красимир Дачев? Отгоре на това ето какво казва самият Дачев по отношение на президента Радев:

https://faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/krasimir-dachev-radev-podklazhda-negativni-emotsii-ne-olitsetvoryava-edinenieto

https://pik.bg/бизнесменът-красимир-дачев-не-на-президент-с-пагони–бащата-на-нацията-трябва-да-е-смирен-news1056869.html

https://blitz.bg/politika/milionert-krasimir-dachev-srazi-prezidenta-radev_news643121.html

Клета майка България, в която носители на най-високото държавно отличие са назначени бизнесмени като Красимир Дачев, носител на ордени от ДС, слуга на Стария Фатик и символ на проваления български преход, ръководен от службите и олицетворен от Красимир Дачев и подобни нему одиозни фигури, които нямат място в днешна съвременна България

Внесен е сигнал в Националната агенция за приходите (НАП) за констатирани множество факти и обстоятелства, касаещи бизнес дейностите на ДС креатурата Красимир Банчев Дачев с ЕГН 500222****, които пораждат основателни съмнения, че същите прикриват и/или осъществяват различни схеми за финансови и стопански злоупотреби, машинации и противозаконни и корупционни сделки в особено големи, изпиране на пари и други тежки нарушения на установения в Република България правов ред.

В първата част на нашето разследване ви разказахме за фирмите, за които има обосновани предположения, че са замесени в корупционни сделки и схеми, организирани от Красимир Дачев, съставляващи тежки данъчни и финансови нарушения.

Сега ще опишем каква е ролята на личния шофьор на белокосия схемаджия – Божидар Бориславов Йочев, за когото научихме, че притежава сериозен автомобилен бизнес. Оказа се, че макар и само шофьор на Дачев, мъжът притежава на склад коли за по 100 000 евро на обща стойност близо 6 милиона лева. Логичният въпрос е откъде, как и с чия помощ един личен шофьор може да развие такъв мащабен бизнес и дали всичко това не е прикритие на поредната криминална схема?

Ролята на Божидар Бориславов Йочев ЕГН 740210****.

Божидар Бориславов Йочев е дългогодишен личен шофьор и близък сътрудник на Красимир Дачев, който през годините участва в негови компании, както следва:

1. През периода 2008-2014 г. Божидар Бориславов Йочев е номинален директор на офшорните компании Алуинженеринг – Делауер, Алуинженеринг Доминиканска Република и Алуинженеринг Доминика.

2. Понастоящем е член на СД на Свилоза АД ЕИК 814191178.

3. До 22.04.2009 г. е член на СД на Метал Технолоджи Груп АД, собственост на Красимир Дачев.

4. Същинската дейност на Божидар Йочев обаче няма нищо общо с бизнеса на „Свилоза“ или сферата на машиностроенето. Всъщност, Божидар Йочев се занимава с търговия, внос и износ на автомобили, в това число луксозни.

Той е едноличен собственик/управител на следните фирми, които са с такъв предмет на дейност:

– Аксел Трейд 2009 ЕООД ЕИК 200978922 с приходи за 2021 г. от 3.6 млн. лв.;

– Кристи 12 ЕООД ЕИК 131574574 с приходи за 2021 г. от 24.7 млн. лв.;

– Ий Ес Ауто ЕООД ЕИК 206275884 с приходи за 2021 г. от 5.5 млн. лв.;

– Деметра 70 ЕООД ЕИК 131363577 (предмет на дейност медицински консумативи) с приходи за 2021 г. от 479 000 лв.;

– Ийст Мотор Корпорейшън ЕООД ЕИК 131514965 с приходи за 2021 г. от 478 000 лв.;

Приходите на тези дружества са посочени в публикуваните годишни финансови отчети на тези дружества.

Тези факти поставят следните въпроси:

– Кога, как и с какви средства Божидар Йочев изведнъж става собственик на автокъщи и вносител на луксозни автомобили?

– Каква е причината един и същи бизнес да е „разпределен“ в толкова дружества с един и същи предмет на дейност, един и същ управител и собственик?

– За законен бизнес ли става въпрос или за трафик на автомобили?

– Каква е действителната роля на Божидар Йочев в компаниите на Красимир Дачев през годините?

Божидар Йочев няма нищо общо с предмета на дейност на фирмите на Красимир Дачев и нищо не разбира от това, защо тогава толкова години стои в борда на Свилоза? Дали защото има „специални заслуги“ пред Дачев и какви са те?

– Дали многото му фирми с предмет на дейност търговия с автомобили не се използват за изпиране на пари на Красимир Дачев и обратното им връщане под едно или друга форма към него, вече легализирани?

Основания за това ни дават изнесената в  публичното пространство и хвалбите на самия Красимир Дачев за огромен автопарк с много скъпи луксозни автомобили, включително напоследък, когато е видян да управлява най-нов луксозен модел ауди 8 с рег. номер 000001. Оказва се, че автомобилът е собственост на една от компаниите на Божидар Йочев Ий Ес Ауто ЕООД.

– Дали Красимир Дачев не стои зад бизнеса на Божидар Йочев с автомобили?

Редно е НАП да извърши пълна ревизия на всички горепосочени дружества и на Божидар Бориславов Йочев като физическо лице за разкриване на укрити приходи/приходи с неустановен и/или незаконен произход и избягване плащането на дължими данъци.

В случай на установяване укриването на данъчни задължения и други нарушения на данъчното законодателство, директорът на приходната агенция Борислав Михайлов трябва да предприеме незабавно мерки срещу задължените лица по тяхното принудително събиране и по санкционирането на нарушителите чрез всички законоустановени способи за това.

Вирее ли корупцията сред инвестиционните посредници? Излиза, че да, ако погледнем как процедира един от най-известните от тях – „Бенчмарк Финанс“ АД в съучастие с назначения от ДС за милионер Красимир Дачев и колосалната измама със „Свилоза“.

Как стана грабежът?

Narod.bg продължава журналистическото си разследване относно кражбата на акциите от капитала на „Свилоза“ през 2008 г. Припомняме, че на 08.04.2008 г. Красимир Дачев чрез своята служителка Мария Алфонсиева Братанова прехвърли без знанието и съгласието на законния им собственик 80% от акциите от капитала на „Свилоза“ АД в тайно учредено дружество собственост 100% на Красимир Дачев.

Акции на стойност 100 млн. щатски долара според индекса на БФБ, където Свилоза се е търгувала в този момент, са прехвърлени без каквито и да било документи, без актуално състояние, удостоверяващо представителната власт на прехвърлителя, без решение на органите на законния собственик, с едно хвърчащо пълномощно, при това издадено за съвсем друга цел  и в пълно нарушение на елементарните законови норми и бизнес стандарти, за цена от 1 ст. за акция, общо за 253 976.74 лв., които незабавно след превеждането им са изтеглени от сметките на дружеството от Мария Братанова и следите им се губят.

Цялата тази схема се оказва възможна благодарение на съучастниците на Красимир Дачев, а именно:

– Красимир Дачев – организатор и краен бенефициер по сделката, който отне  акции от законния им собственик на стойност  100 млн. щ.д. без да плати и стотинка;

– Александър Панев – близък сътрудник на Красимир Дачев, организирал прехвърлянето на акциите при инвестиционния посредник;

– Бенчмарк Финанс АД – инвестиционен посредник, осъществил транзакцията и регистрацията на договора за прехвърляне на акциите на БФБ и в Централен депозитар, без да провери има ли предварително решение на собственика на акциите за извършване на такава сделка, независимо от фрапиращото несъответствие на насрещните престации. Че Бенчмарк Финанс АД не е следвало да регистрира тази сделка се вижда и от приложеното писмо на Българската фондова борса, където са посочени и конкретните нарушения на закона от страна на инвестиционния посредник;

– Мария Братанова – пълномощник на АРУС Лтд. и служителка на „Свилоза“ по това време, подписала договора за прехвърляне на акциите по указания на  Красимир Дачев, без да уведоми принципала си за сделката и изтеглила обратно в брой платената цена 253 976.74 лв., подала към КФН, БФБ и обществеността писма с невярното съдържание, че сделката с мажоритарния дял акции от капитала на „Свилоза“ е вътрешна транзакция без действителна промяна в собствеността и в контрола върху предприятието.

– Росана Дачева – дъщеря на Красимир Дачев, подписала договора за покупко-продажба на акциите от името на новоучреденото от К.Дачев дружество АРУС АД, България

– Михаил Колчев– изпълнителен директор на „Свилоза“, подал към КФН, БФБ и обществеността писма с невярното съдържание, че сделката с мажоритарния дял акции от капитала на „Свилоза“ е вътрешна транзакция без действителна промяна в собствеността и в контрола върху предприятието.

– Албена Бадева – съпруга на юридическия консултант на „Свилоза“ Николай Бадев и учредител и миноритарен акционер в „А.Р.У.С“ АД, Свищов.

– Арменак Магърдич Халваджиян, представител на „НАРЕН“ ЕООД в Надзорния съвет на „Вапцаров Холдинг“ АД, участвал във вземането на решенията за разпродаване на предприятието с цел принуда мажоритарният акционер в „Свилоза“ да се откаже от акционерните си права в полза на Красимир Дачев.

– Михаил Друмев – член на първия СД на „А.Р.У.С“ АД през периода от учредяването му на 13.12.2007 г. до 23.07.2008 г.

Сред съучастниците на Красимир Дачев се откроява името на инвестиционния посредник  „Бенчмарк Финанс“ АД.

Участието на „Бенчмарк Финанс“ АД  в тази организирана схема е ключово, защото без негово участие сделката би била невъзможна, тъй като акции в публични дружесва задължително се продават чрез инвестиционен посредник. Оказва се, че „Бенчмарк Финанс“ АД не е просто един изпълнител и инструмент в ръцете на своя клиент Красимир Дачев, а е пряко ангажиран участник в схемата предвид следното:

1. През периода декември 2007 г.-април 2008 г. представители на „Бенчмарк Финанс“ АД подготвят заедно с близкия сътрудник на Красимир Дачев – Александър Стефанов Панев ЕГН 610224****, който има лични стари познанства със служители на „Бенчмарк Финанс“ АД, описаната по-горе тук схема за прехвърляне акциите на АРУС Лтд., САЩ от капитала на „Свилоза“ АД в собствената на Красимир Дачев компания „А.Р.У.С.“ АД.

2. Сделката разкрива съществени пороци, които са подробно описани в писмо на БФБ, а именно: Сделката е регистрирана от „Бенчмарк Финанс“ АД без актуално състояние удостоверяващо представителната власт на прехвърлителя, без решение на представляващия законния собственик за продажба на акциите, без решение на акционерите, въз основа на хвърчащо пълномощно, което въобще не е предназначено за тази сделка и въз основа на непроверени декларации на участниците за това, че ставало въпрос за вътрешна транзакция без промяна в структурата на собствеността и контрола.

3. Отделно от това се откроява фрапантното разминаване в датите на договора за покупко-продажба на акциите. Дъщерята на Красимир Дачев – Росана Дачева е подписала договора за покупко-продажба на акциите от капитала на „Свилоза“ АД от името на новоучреденото от Красимир Дачев дружество АРУС АД, България като купувач. Договорът е подписан с дата 18.12.2007 г., като в същото време е посочено, че Росана Дачева е подписала като пълномощник на АРУС АД с пълномощно от 11.01.2008 г.

Всички тези фрапантни липси на документи, липса на валидно решение за продажба на акциите и фрапантни разминавания в датите на договора не правят впечатление на „Бенчмарк Финанс“ АД. Нещо повече. „Бенчмарк Финанс“ АД приема на доверие голословните твърдения на Красимир Дачев и неговите съучастници за свързаност и липса на реална промяна в собствеността и контрола в „Свилоза“ без да извърши проверка дали това голословно твърдение отговаря на фактите и обективната истина.

Кои са „Бенчмарк Финанс“ АД?

„Бенчмарк Финанс“ АД се рекламират като едни от най-старите и реномирани инвестиционни посредници на капиталовите пазари.

https://www.benchmark.bg/%D0%98%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81_456.html.

Точно затова обаче, не е възможно опитен инвестиционен посредник какъвто е „Бенчмарк Финанс“ АД, да „изповяда“ сделка с акции на публично дружество с пазарна цена 100 млн. щ.д. за цена от 0.01 лв. за акция, приемайки на доверие голословните твърдения за свързаност и липса на реална промяна в собствеността и контрола в „Свилоза“ без да извърши проверка дали това голословно твърдение отговаря на фактите и обективната истина, и при практически пълната липса на документи, решения на собственика и липсата на надлежна легитимация на пълномощника на продавача, въз основата само на едно хвърчащо пълномощно, антидатиран договор и непроверени декларации от страна на заинтересованите лица.

Единственото възможно обяснение е едно: КОРУПЦИЯ и съучастие в ОПГ!

След като прокуратурата погна КФН за съучастничество и чадър над аферите на Красимир Дачев, както Narod.bg вече писа, време е прокуратурата да се поинтересува и от „Бенчмарк Финанс“ АД, в това число като извърши разследване на следните въпроси:

1. Кога Красимир Дачев ангажира „Бенчмарк Финанс“ АД с подготовката и изпълнението на тази схема за кражба на акциите от капитала на „Свилоза“?

2. Кой и как убеди инвестиционния посредник Бенчмарк Финанс АД да изпълни сделката при наличието на всички посочени тук закононарушения и пороци?

3. Какво получи „Бенчмарк Финанс“ АД за „изповядването“ на сделката с всички посочени тук пороци, декларирани ли са получените суми и платени ли дължимите данъци?

4. Предоставена ли е била на „Бенчмарк Финанс“ АД неследваща се финансова облага и ако да, от кого, кога, как и в какъв размер? Въпросът тук и риторичен, защото няма човек със здрав разум, който да повярва, че подобна сделка е извършена срещу обикновена такса от 2-3000 лв. от страна на инвестиционния посредник.

5. Какво всъщност е „Бенчмарк Финанс“ АД? Инвестиционен посредник или корупционен посредник, участнвик в ОПГ, или и трите в едно?

Компетентните органи може да зададат и други въпроси, а може и да открият и други подобни интересни сделки.

Въпросите може да се зададат на следните лица:

Членове на настоящия Съвет на директорите:

Любомир Николаев Бояджиев

Деница Божидарова Панайотова-Христова

Петър Николаев Кръстев

Владимир Иванов Велинов

Христо Славов Петков

Членове на Съвета на директорите към датата на регистриране на кражбата 08.04.2008 г.:

Любомир Николаев Бояджиев

Веселин Димитров Генчев

Христо Вангелов Карамфилов

Република България днес не е държавата от 2007-2008 г. През изминалия период страната ни извървя дълъг път на модернизация, утвърждаване на върховенството на правото и скъсване с порочни практики от близкото минало, и бизнесмени като Красимир Дачев вече нямат място в обществения живот на съвременна България, както и всички негови съучастници било на лично, служебно или институционално ниво.

Ние вярваме, че рано или късно всички противозаконни действия/бездействия, увредили правата и законните интереси на трети лица, както и обществения интерес, ще бъдат надлежно санкционирани съгласно закона. От нас зависи дали да живеем и работим в миналото от 2007-2008 г., с всички отречени днес бизнес практики и бизнесмени, или в съвременна България.

Президентът наградил бизнесменът със съмнителна репутация Красимир Дачев?
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here