Високи токчета настъпиха газта на рали в Разлог

Атрактивно автомобилно шоу на високи токчета събра в Разлог дамски екипажи от цялата страна. Te демонстрираха уменията си зад волана. Целта на инициативата е да покаже, че жените са отговорни на пътя и не по- лоши шофьори от мъжете.

Много усмивки, малко газ и демонстрация на отлични умения зад волана. Това показаха 13-те екипажа, които днес участваха в автомобилното състезание на високи токчета.

„Нашата инициатива е, че ние жените шофираме с отговорност и независими че сме го нарекли с леко чувство на хумор „На високи токчета“ дамите карат с най- удобните си обувки, но разбира се предизвикваме ги да сложат в един от етапите и високи токчета. Като имаме жури и измерва най високото токче. Но целта, когато сложат високите токчета не е високата скорост, точно обратното – прецизност, точност и много бавно преминаване през зададените елементи“, каза Диана Стоянова, организатор, пред БНТ.

По време на състезанието дамите минаваха през конуси, паркираха на заден ход и успоредно, завъртаха в квадрат и караха с ръчна спирачка.

„Участието в подобен тип състезания дава увереност на жените в шофирането в ежедневието и като цяло на пътя“, посочи Радостина Стоянова, състезател.

А шофирането на високи токчета според дамите е въпрос на навик.

„Атрактивно е, но не и невъзможно, избягвам да го правя в ежедневието си“, каза Радостина Стоянова, състезател.

„Аз цял живот съм карала на високи токове, даже и сега съм с платформа. Има добър допир долу на крака си го подпирам и ми е по удобно“, смята Констанца Томова, състезател.

 

Дали мъж или жена е зад волана, важно е той да е отговорен на пътя и да пази себе и останалите на пътя, е посланието на състезатели и организатори.

Домакин бе отново Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство, Разлог.
Състезанието се състоя в три кръга, а двойките- участници бяха разделени по класове, взависимост от мощността и кубатурата на автомобилите:

клас „МИНИ“;
клас „МАКСИ“;
клас „ПРО“;
и за първа година – клас „ДЖЕНТЪЛМЕН“.
Всеки клас имаше състезателни двойки и зрителите успяха да се насладят на демонстрация на автомобили от всички групи.
Всеки кръг стартираше с демонстрация на трасето от специален хибриден автомобил, на една от които навигатор бе Гергана Костова – зам.-кмет по социалните дейности в Разлог, а зад волана седеше Георги Стоянов- председател на DIAMO Racing Group.
Майсторско управление и скорост показаха всички участващи, което им донесе купи.
Най-бърз в клас „ПРО“ бе екипът на Петя Генчева и Радост Василева.
Купи грабнаха и екипите на Констанца Томова и Моника Илиева, Диана Славова и Златина Найденова, както и Весела Георгиева и Соня Грозданова – всичите с автомобили от клас „МИНИ“.
Точността и умението зад волана донесе купи и на дамите с автомобили от клас „МАКСИ“. Екипите на Моника Илиева и Констанца Томова , както и този на Ралица Иванова и Ирина Пеева добавиха по още една купа към колекциите си.
В клас „ДЖЕНТЪЛМЕН“, награди спечелиха Станислав Дончев, Тони Харизанов и Емил Бонев, които демонстрираха точност, бързина и прецизност, въпреки краткия си стаж зад волана.
Мотото под, което протече събитието бе: Толерантност на пътя. Това е призив и към всички шофьори!
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here