Владимир Москов отказва да е врид в БСП, Корнелия и всички зам.- председатели, членове на ИБ са в оставка, превратът е в ход

Владимир Москов отказва да е врид в БСП, Корнелия и всички зам.- председатели, членове на ИБ са в оставка…

Националният съвет на БСП избра Борислав Гуцанов за председател на ПГ на БСП. Временно изпълняващ длъжността ще бъде Атанас Зафиров. За зам.-председател на НС предложиха Драгомир Стойнев.

Друго решение, което взеха от партията е Калоян Методиев да напусне НС, реши единодушно Националният съвет на БСП. Ако откаже, няма да бъде част от ПГ.

Корнелия Нинова собственоръчно е написала документ, с който подава оставката си като лидер на БСП, както и на цялото изпълнително бюроотказва да е временно изпълняващ длжността председател на БСП, а кметът на Гоце Делчев Владимир Москов . Аргументът – катастрофалните за Столетницата резултати от изборите на 9 юни.

 На този фон Корнелия Нинова вчера подаде оставката и на цялото Изпълнително бюро на БСП. Днес всички заместник-председатели, членове на Изпълнителното бюро, са в оставка и предстоят нови процеси в партията, които трябва да я изчистят още повече“. Това съобщи пред БНТ Георги Свиленски от БСП, който застава начело на парламентарната група на БСП.

Вчера и част от изпълнителното бюро, които според мен досега са ръководили партията, се присъединиха към искащите извънреден пленум и свикаха и те пленум в 11 ч. Със сигурност знам за тримата зам.-председатели Атанас Зафиров, Кристиян Вигенин, Владимир Москов и Борислав Гуцанов“, каза Свиленски.

„Първоначално тя пое отговорност, като смяташе, че има хора до нея, които могат да продължат, да преведат партията в този тежък момент“, допълни той.

Днес Националният съвет на БСП се събира в партийната централа, за да приеме заместник на подалата оставка Корнелия Нинова и да насрочи пълен цикъл отчети и избори в партията.

Атанас Зафиров бе избран за изпълняващ функциите на председател на БСП със 104 гласа „за” и 3 „въздържал се”, информираха от пресцентъра на партията. Преди дни той заяви пред БНТ, че БСП биха подкрепили експертен кабинет с мандата на първата политическа сила.

Съгласно чл. 17, ал. 2 от Устава на БСП, при предсрочно прекратяване на правомощията на председателя, неговите функции се изпълняват от заместник-председател, определен с решение на НС, до избора на нов.

Корнелия Нинова вчера подаде оставката на цялото Изпълнително бюро, защото първоначално тя пое отговорност, защото смяташе, че има хора до нея, които да продължат, преведат партията през този тежък момент. Вчера в 17:00 часа подаде оставка на цялото Изпълнително бюро и днес вече всичките тези заместник-председатели и членове на Изпълнителното бюро, вече са в оставка т.е. предстоят нови процеси в партията, които трябва да изчистят още повече“, каза в „Денят започва с Георги Любенов“ Георги Свиленски – член на Националния съвет на БСП.

„Нека уточним първо какво се случва. Спомняте си само преди няколко дни, или 24 часа преди изборите, десетима младежи от младежкото обединение поискаха оставката, поискаха извънреден пленум, свикване на конгрес, на който да бъде отменен прекият избор, назначаване на служебен лидер т.е. това се случи 24 часа преди да бъдат известни резултатите и част от ръководството се уплашиха от това действие вероятно, защото Корнелия Нинова ясно заяви своята оставка. Тя пое отговорността за катастрофалната загуба на резултата, както между другото беше и очаквано от всички, тъй като при такъв резултат няма как да продължиш да изпълняваш функциите, когато не си постигнал резултат“, уточни членът на Националния съвет на БСП.

Той добави, че Нинова е върнала на „уважаемите другари правото да си изберат лидер“. Част пък от изпълнителното бюро, тримата заместник-председатели без Ирена Анастасова, са се присъединили към част от тези, които поставиха искане за извънреден пленум.

„Това са хората, които бяха най-близко до Нинова и нямаха морала, честта, да седнат очи в очи с нея и да да изговорят всичките тези проблеми. А вчера доколкото разбирам са се събрали. Взели са решение да се присъединят към подписката на тези 63-ма или 64-ма души, които искат пленум и свикват пленум без материали, без документи, без анализи. Нали смисълът на пленума е да направи това, за което ще ме питате. Защо се стигна дотук?“, акцентира Свиленски.

Допълни, че това се прави с анализи и резултати. По думите му това означава, че върху партията се оказва натиск.

„Това, което Нинова успя за тези осем години да устои, да удържи, само 24 часа след подаване на нейната оставка… Оказа се, че доста хора искат да отворят портата. Тя каза „портата ще бъде отворена отвътре“. Но се оказа, че има доста мераклии отвътре, които искат да отворят портата“.

Георги Свиленски отказа да посочи конкретни имена, за да „не става поредният политик от БСП, който говори срещу партията си“. Беше категоричен, че тези хора нямат морала да управляват партията.

„Имаме информация, че някои от зам.-председателите на партията в оставка провеждат срещи въпреки че не им е даден мандат за това“, каза още Свиленски.

Докато някой е член на ПГ на БСП и изпълнява решенията на партията, той няма да бъде изключен от групата, допълни Свиленски.

Според него анализът на лошите резултати, който ясно показва, че има проблем, не може да бъде направен за няколко дни.

„Някои хора просто избързаха. Те не можаха да преспят 24 часа с мисълта, че Нинова е подала оставка и столът на Нинова е свободен и се втурнаха всички някой да не изпревари другия. Знаете, когато корабът тръгне в някаква посока, кои бягат първи. Само, че като избягат първи няма къде да се хванат, защото в открито море няма други кораби. Ето това ще се случи с поредните бегълци“.

Обясни, че корабът не потъва, но „не е в кондиция“.

„Днес ще ги видите. Аз се чудя обаче… В неделя бяха покрай Нинова и нищо не й казаха. Не казаха „г-жо Нинова, сгрешихте тука“. Не правете тази грешка. Цял ден стояха и изведнъж във вторник…“.

Свиленски каза, че политическият съвет на коалицията е сформиран на база договора, с който участват на изборите.

„То е между политическа партия „Екогласност“, „Тракийци“ и БСП. Вчера имаше заседание на този политически съвет. По договор те предлагат ръководството на парламентарната група, не на партията. Тъй като сме парламентарна коалиция на „БСП за България““, уточни Свиленски.

От тях идва предложението за председател да бъде посочен Георги Свиленски, а за заместник-председатели Христо Проданов и Иван Ченчев. Обясни, че не могат да предложат временен председател.

По думите му „пленумът е бил заложен като превратаджийски“.

„Мисля, че така беше заложен. С такова намерение беше свикан. Как ще завърши – не мога да кажа“, отбеляза Свиленски.

Допълни, че Пленумът е свободен да взима решения, каквито сметне за добре. И отново акцентира върху това, че върху партията се упражнява натиск. Каза, че той самият няма да присъства на Пленума.

„Всичко си върви в този организиран хаос, в който трябва БСП да бъде пробита и да се намерят тези, които да отворят портите отвътре. Гледайте ги!“, каза на финала на разговора Георги Свиленски.

Според него изказването на Зафиров, че БСП може да подкрепи правителство на ГЕРБ, взриви държавата.

„Факт е, че от тогава ние даваме отговор на въпроса колко от нашите депутати ще подкрепят ГЕРБ. Ако има предатели – ще подкрепят ГЕРБ“.

Категоричен беше, че БСП няма място в такова управление, защото ще изневери на избирателите си.

„Няма да позволим БСП да бъде поредната жертва на Борисов, прегърната под лапата му, и на следващите избори още по-нисък резултат, което няма как да го допуснем“.

Ще предложите ли Нинова за лидер отново?

„Тя има право отново да бъде. Аз в една телевизия казах, че ако трябва аз лично ще я предложа, защото имам доверие на Корнелия Нинова. Защото тя изчисти партията от зависимости. Изчисти партията от корупционни практики. Нинова по всички критерии за европейски политик показа, че може да бъде такъв, а дали ще я изберат – зависи от българските социалисти“.

Владимир Москов отказва да е врид в БСП, Корнелия и всички зам.- председатели, членове на ИБ са в оставка, …
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here