Трите „В“-та от Варна – „Воля“, „Възраждане“ и „Величие“, какво стои зад възхода им? Хората: Руски пари!

Трите „В“-та от Варна – „Воля“, „Възраждане“ и „Величие“, какво стои зад възхода на местните партии? Хората: Руски пари! Жлко, че руснаците не са нацелили правилинте хора! Лидерите им не стават и партиите потъват!

В дните след изборите социалните мрежи бяха залети от постове за трите „В“-та – „Воля“, „Възраждане“ и „Величие“, които Варна дава на България. Как само за няколко години няколко популистки и националистически политически проекта успяха да стигнат до парламентарно представителство. Какъв е генезисът на този феномен и защо е успешен?

 

Там, където има тъмнина, винаги дреме чудо, казва разказвачът във „Времеубежище“. Популистките формации следват един модел на проникване в обществото – улавят разочарованията и недоволствата, възпитават тъга по миналото и сочат към възможното славно бъдеще. Влизат в ролята на чудотворци на политическата сцена.

„Хората непрекъснато търсят нещо ново, някой друг, който най-накрая да ги избави от това нещо. Тази рецепта е експлозивна – дава много материал на подобни партии да се формират“, посочи доц. Николай Маринов – Департамент по политически науки в Университета в Гьотеборг.

Последният успешен в този смисъл проект е „Величие“.

„Това, което се случва е, че когато се износи една партия, вие се опитвате да ползвате този електорат в следващия проект“, коментира Тихомир Безлов – Център за изследване на демокрацията.

„Те са, от гледна точка на политолог, много интересен обект, защото смесват някаква такава фашистка реторика, образи, по много уникален начин. Например – млади мъже бягат полуголи, ние създаваме нова порода хора. Това послание за някаква генетика, да сме хубави, силни, учим хората да стрелят, надявай се на себе си, една такава изолация – това са послания много извън там, където отиват основните партии. Това са едни послания за начин на живот, за силни хора, големи лидери, за славно минало. Ако видите в Русия как се трактоват нещата, са едно към едно“, смята доц. Николай Маринов.

И все пак – защо Варна?

„Тук влязоха руски пари, започнаха да се формират групировки, които овладяха голяма част от икономиката и тези групировки с времето се развиват и стават икономически фактор. Притеснителното е, че сме твърде близо до Русия“, коментира доц. Маринов.

„Основният подход, по който Русия работи в Европа, е чрез агентура за влияние – намира хора, които са проруски настроени или просто влиятелни в медиите хора и отделя бюджети за тях“, каза Тихомир Безлов – център за изследване на демокрацията.

„Извън очевидната шега с трите „В“-та, които идват от Варна, аз виждам силно сходство в моделите за мрежов маркетинг, с които през 90-те бяха създадени финансовите пирамиди отново тук. Те изкопираха това „ноухау“ от руската пирамида. То разчита на силно чувство на общност, на принадлежност на хората“, посочи Димитър Дачев – фотограф от Варна.

Възникването на популистките партии всъщност е симптом на разделеното общество. Общество в нужда да бъде чуто.

Трите „В“-та от Варна – „Воля“, „Възраждане“ и „Величие“, какво стои зад възхода на местните партии? Хората: Руски пари!

Източник: БНТ
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here