Линкът на Никола Вапцаров изгрява на едноименното школо в Бобов дол след ремонт за 2,4 млн. лв.

Линкът на Никола Вапцаров изгрява на едноименното школо в Бобов дол след ремонт за 2,4 млн. лв.
снимка: ОУ "Н. Вапцаров"

Стенопис с лика на Никола Вапцаров ще изгрее на фасада на едноименното училище в Бобов дол след ремонт за 2,4 млн. лв. с ДДС. Наред с пълната модернизация на училищната база на ОУ „Никола Вапцаров“, е заложено именно и екстериорно- художествено тематично оформление на фасадата. Предвижда се изображението на поета да бъде цветно. В допълнение ще бъде изписан и кратък цитат с негово произведение. Творението ще бъде с размер 30 кв.м общо.
Максималната заложена стойност на ремонта е 2 055 036,90 лв. без ДДС или 2 466 044,88 лв. с ДДС. Средствата идват чрез проект, финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост.
В сградата ще се изгради модерна климатична термо- помпена VRE – система. Тя ще се инсталира като допълнителен, икономичен вариант за отопление. Но ще бъде основна система за охлаждане пред лятото. Както е известно, община Бобов дол в изпълнява проект, предвиждащ оптимизация работата на горивната инсталация чрез въвеждане на система за производство на водород и кислород.
В сградата на училището е проектирано и изграждането на фотоволтаична инсталация. А иначе, ремонтът включва обновяване на сградата чрез внедряване на мерки за енергийна ефективност и осигуряване на достъпна среда. Зданието е със застроена площ 697 км. м и разгърната застроена площ 2 597 кв. м. Ще се монтира устройство за изкачване на стълби за инвалидни колички, което ще се захранва с мощна батерия, позволяваща преодоляването на 400 стъпала с едно зареждане. Включено е допълнително топлоизолиране на стените на сградата към съществуващите слоеве на стените на надземните етажи. Също подмяна на външни прозорци и врати, топлинно изолиране на покрив, под, смяна на осветлението с енергоспестяващо.

 

 

Линкът на Никола Вапцаров изгрява на едноименното школо в Бобов дол след ремонт за 2,4 млн. лв.

 

 

 
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here