Филмова грамотност наесен по училищата в Перник, обучават 10 учители на фестивала IN THE PALACE

Филмова грамотност наесен по училищата в Перник, обучават 10 учители на фестивала IN THE PALACE

Филмова грамотност ще залегне от есента в учебната програма в гимназиален етап по училищата в Перник. Това ще стане възможно, след като 10 учители ще преминат нужното за целта обучение. Те ще получат нужните знание благодарение на 21-то издание на международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE. Фестивалът, който ще се проведе между 29-и юни и 6-и юли в Перник, стартира нова обучителна програма и работилница. Те са насочени именно към преподавателите в града, те ще минат специален курс по преподаване на филмова грамотност.

Той е под диригентската палка междунапризнатият екип на асоциация Filmcultura. Тя е посветена на образованието в областта на аудиовизуалната култура и изкуство с ръководител екип Маша Сенчич, научен сътрудник във Факултета по драматични изкуства в Белград. Обучаващата организация, на база на своя опит и експертиза, ще сподели добри практики. Ще предостави разработена методология и техники, които преподавателите да усвоят и отработят по време на работилницата.

“В програмата ще бъдат увлечени проактивни преподаватели от град Перник. Проектът е възможност за допълнителна професионална квалификация и добиване на нови компетенции. В резултат на преминатото обучение, те ще бъдат сертифицирани като педагози с профил филмова грамотност, които впоследствие да вземат активна роля в култивирането на новото поколение публики.”, щастлив е да сподели директорът на фестивала Цанко Василев.

В допълнение към обучителната програма ще бъде направен и специален “Наръчник по филмова грамотност”. Помагалото ще включи опита от проведената работилница, експертния капацитет на обучаващата организация и обратната връзка на участвалите преподаватели. То ще съдържа разработена образователна методология и ще бъде използвано като образователен инструмент при работата с учащи.

Първият випуск, преминал обучението, ще има възможност да участва активно в 22-то издание на филмовия фестивал IN THE PALACE през 2025 г. Учениците ще могат да представят в специална конкурсна програма късометражните филми, които са успели да създадат по време на обучението, а журито ще връчи и награда за най-добрите.

 

 

Филмова грамотност наесен по училищата в Перник, обучават 10 учители на фестивала IN THE PALACE
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here