Home Актуално от днес Бившият депутат от кюстендилско Виктория Василева влиза като депутат от „Величие“

Бившият депутат от кюстендилско Виктория Василева влиза като депутат от „Величие“

Виктория Василева

За „Величие” в Кюстендилско са гласували общо 1 367 души или 4,02% от упражнилите правото си на глас.

Седмата партия, която влиза в 50-ия парламент – „Величие“, ще работи за запазването на българския лев и за осветляването на престъпления по проекти, свързани със Зелената сделка. Това заяви в „Още от деня“ председателят на партията Николай Марков.

Марков ще оглави парламентарната група на партията в парламента, в която влизат Етиен Леви, бившият депутат от ИТН Виктория Василева и др. Твърде възможно е партията да има депутат и от Кюстендил, никоме нейзвестна жена. Шестима са кандидатите в листата на Партия „Величие“. Тя се води от Росица Калинова. Родена е в с. Бъзовец, област Русе. Завършила е право и философска школа към Атинския университет за изучаване на нов гръцки език, разказа тя. Предприемач е в сферата на търговията с дрехи, платове е конфекция. Половината от времето си прекарва в Кюстендил, а другата – в Гърция, където е бизнеса й. За „Величие” в Кюстендилско са гласували общо 1 367 души или 4,02% от упражнилите правото си на глас.

В „Още от деня“ Николай Марков отказа да коментира подробности около Историческия парк във Ветрино, включително и твърденията, че е финансова пирамида, с аргумента, че паркът е бизнес проект, който няма общо с политиката. Той препрати въпросите за парка към партньора си Ивелин Михайлов, който е създател на парка и на партията.

„Историческият парк няма един лев обществени пари – нито държавни, нито общински. След като не ползваме такива пари, не дължим обяснения за бизнес проекти“, каза той.

Как се финансира партията, ще стане ясно от отчетите на Сметната палата, коментира още Марков.

В 50-ия парламент „Величие“ не би подкрепила правителство на ГЕРБ и ДПС.

Изследването е на „Галъп интернешънъл болкан”

От „Галъп интернешънъл болкан” публикуваха първи прочит на електоралните профили за парламентарните избори. Изследването е направено по поръчка на БНР, БНТ, Нова Броудкастинг Груп и Инвестор.БГ.

„Величие“ формира базата си главно върху гласоподаватели от областни градове. Делът висшисти във вота доближава две трети. Ясно изразени са активните икономически възрасти. Една четвърт от гласовете на „Величие“ явно са дошли от гласували преди това за „Възраждане“, останалите идват от други формации, които за времето си са били протестно ориентирани или нови (като ПП-ДБ, например), както и от гласуващи с „Не подкрепям никого“ или негласували. По тези показатели профилът на гласоподавателите на формацията закономерно напомня, като че ли най-много структурата на вота за „Възраждане“ и ИТН, обясняват от „Галъп”.

Електоралният спад при повечето формации е ясно изразен, включително и при победителя ГЕРБ, но е най-видим при ПП-ДБ. Декларациите на участвалите в екзитпол показват, че може би около 200 000 гласоподаватели на ПП-ДБ от миналите избори не са излезли да гласуват. От все пак излезлите да гласуват една трета са дали гласа си за най-различни други формации, различни от ПП-ДБ. За сравнение, при ГЕРБ този дял на разсейване е само 16%. Но общо излезлите хора, които миналия път са гласували за ГЕРБ, са около половин милион, т.е. повече от сто хиляди привърженици в миналите избори на ГЕРБ сега са останали вкъщи.

Партиите запазват обичайните си електорални профили – с повече възрастни при БСП, повече столични гласоподаватели при ПП-ДБ, областни при ГЕРБ и т.н. Ако има някаква промяна в съотношението турчин, българин, ром при гласуването за ДПС, тя изглежда минимална. „Не подкрепям никого“ отново се оказва по вкуса най-вече на по-млади хора.

Таблица 1 съдържа структура на групи гласоподаватели според вота за листи – сборовете по хоризонтали не дават 100%, защото не са представени всички участници. Таблица 2 показва структура на електоратите на основните листи – сборовете по вертикали дават 100%. Колонка „Общо“ и в двете таблици се разглежда във вертикала – за ориентир.

Бившият депутат от кюстендилско Виктория Василева влиза като депутат от „Величие“, а Имелин Михайлов- дясната ръка на полковник Марков, бил първи приятел на Костадин Костадинов от „Възраждане“.

„Величие“ е американски проект, целящ да отнеме гласове от нас, михйлов ми беше приятел, те ни копират. – каза Костадин Костадинов.
Вижте видеоканала ни:


2 COMMENTS

  1. Фурнаджийска лопата.Колкото работа свърши при ИТН ,толково ще свърши и сега. Важното е да лапка депутатската заплата или както пееше депутата Христо /да лапа пи6ки/.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here