Михаела Крумова: Стефат Тачев остава кмет на Бобошево, не се съмнявам в решението на ВАС

Михаела Крумова: Стефат Тачев остава кмет на Бобошево, не се съмнявам в решението на ВАС

Михаела Крумова: Стефат Тачев остава кмет на Бобошево, не се съмнявам в решението на ВАС
Михаела Крумова: Стефат Тачев остава кмет на Бобошево, не се съмнявам в решението на ВАС

„Няма никакво съмнение, че кметът на Бобошево Стефан Тачев ще запази постта си, всеки момент, вероятно, следващата седмица Върховният административен съд ще потвърдитова, заседанието мина в края на май. Законатъ е категоричен- кметът трябва да предприеме действия за излизане от фирми в рамките на 1 месец, той го е направил – предприел е действия в рамките на 1 месец. ОИК Бобошево отказа да прекрати предсрочно пълномощията на кмета на община Бобошево Стефан Тачев.“ – каза тъзи вечер пред 4ВЛАСТ – Информационна агенция юристът, дългогодишен председател на ОБС- Кюстендил, Михаела Крумова. Тя е кандидат за депута и тази вечер в Дупница ГЕРБ- СДС закри предизборната си кампания, а името на Тачев беше коментирано от група бобошевци на площада в Дупница. Както е известно, сигнал за конфликт на интереси срещу Тачев пусна политическият му опонент и бивш кмет Крум Маринов, делото на последна инстанция мина преди две седмици, но решението и мотивите още не са публикувани на сайта на съда. разбра се още, че срещу Крум Маринов са внесени сигнали в прокуратурата и се очаква срещу него да бъде внесен обвинителен акт.

Иван Каназирски, Михаела Крумова, Мартин Кавдански

„Избори за кмет в Бобошево ще има, но след три години. Стефан Тачев победи, хората го харесват, искаха промяната, получиха я. Няма основания мандатът му да бъде прекратен.“ – заяви Иван Каназирски от Бобошево, който също е кандидат за народен представител, бивш лужител на МВР. Той беше категоричен, че само ГЕРБ-СДС имат ресурса, знанията и възможностите да изведат страната от застоя, в който се намира. „ГЕРБ преведе държавата през много бури и препятствия.“ – зааяви той уточни, че съдат е мъдър, няма нужда от буря в Бобошево.

“Тази кампания за нашата коалиция не беше само предизборна. Тя се превърна и в кауза, защото се чувстваме длъжни да върнем спокойствието, реда и справедливостта в страната“, подчерта Михаела Крумова, която е под номер три в листата.

След заседание със 7 срещу 4 гласа ОИК решава, че няма основания да свали от поста Тачев.
За прекратяване мандата на кмета глас са дали Милена Дашева,  Кръстьо Софрониев, Елена Димитрова и Венцислав Миланов. „Против“ са били Веска Костадинова-Михалчева, Рая Иванова, Камелия Петрова, Мариана Стаменова, Мария Комарова, Диана Васева и Сашка Тренева.
Проверка по случая показва, че кметът е бивш управител на „Стита“ ЕООД, „Екострой Стефан Николов“ ЕООД, сдружение „Туристическо дружество „Янина градина“ и „Старите майстори“.
Конкретно проблемът е по отношение на фирма „Стита“. Заличаването на Тачев като управител официално е обявено на 12 декември. Във възражението си до ОИК Тачев е посочил, че сигналът срещу него е неоснователен. Задължение на всеки кмет по закон е да е прекрати участието си във фирми и сдружения до месец след встъпване в длъжност. Тачев положи клетва на 9 ноември 2023 г.
В решението си по казуса от ОИК се позовават на съдена практика по подобни казуси, цитирайки решение от 26 януари тази година по дело, заведено в Административен съд Велико Търново. Решението на ОИК Бобошево може да се обжалва в 7- дневен срок пред Административен съд-Кюстендил.

Тачев се раздели с много, но най вече с две две скъпоплатени общинарки.

От стола си е станала дългогодишната главна счетоводителка Нина Шиникова. Освободена е и директоката на Дирекция ТСУ Красимира Ненова. Тя  е  съвместявала длъжността си  с поста секретар на общината и така е вземала две заплати по 3600 лв., общо 7200 лв.
Шиникова е получавала основни трудово възнаграждение  от 3600 лв., след удръжките взимала 3340 лв. От участие по европроекти изкарвала още около 2500 лв.
И двете са дългогодишни служителки на общината, неизменна част от екипа на скандалния бивш кмет Крум Маринов.

Към момента е обявен  конкурс за поста на счетоводител. За секретар вече е назначена Антоанета Иванова, заплатата й е 2000 лв. Чистото възнаграждение на кмета на общината пък е 2800 лв.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here