Костадин Костадинов: Заради Стамовците и Димчовците в политиката ще плащаме вода по 3,71 лв., иде и страшен скок на такса „смет“

Костадин Костадинов: Заради Стамовците и Димчовците в политиката в ще плащаме вода по 3,71 лв., иде и страшен скок на такса „смет“
Косдтадин Костадинов с националния лидер д-р Петър Москов, който гостува в Дупница през миналата седмица.

Три задачи за парламента си постави председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов, който е под № 8 в листата на „Синя България“. Задача №1 за него е ревизията на водната стратегия, която оставя област Кюстендил извън обхвата на европейските средства за подмяна на водопроводи и канализации. Втората тема е депото, липсата на което ни изправя пред угрозата от петкратно вдигане на такса смет. И третата точка от дневния ред е съдбата на ТЕЦ- Бобов дол и Зелената сделка.
Костадинов е категоричен, че се решил да се кандидатира за народен представител, тъй като е разочарован от настоящите и бивши депутати. По думите му, те не са се ангажирали достатъчно с проблемите на областта.

През юни 2023 г. Димчев обяви пред Общинския съвет, че се заема с темата с ВиК.

„Всички настоящи и бивши депутати трябва да кажат какво направиха за ВиК. И тези от ГЕРБ, и БСП, и Възраждане, Николай Табаков, Снежана Траянска от ИТН, Георги Стамов от ПП. Кирил Петков в Дупница обяви: „Аз ще се заема с проблема с водоснабдяването. Конкретно за ВиК Дупница, ако имам въпроси, ще питам моя вуйчо. но аз ще реша проблема.“ Сега, когато въпросът не е решен, хората трябва да питат тези народни представители защо. Конкретно на водача на листата на „Възраждане“ Димчо Димчев от Добрич миналия Гергьовден обяснявах целия казус. Обясних, че всичко е въпрос на законодателна промяна, че трябва да се промени водната стратегия. Това е работа на Народното събрание и МРРБ. Занесох му предложение за законодателни промени и той пое ангажимент. След повече от година те внесоха други законодателни промени.
Кандидатът на БСП на предишни избори също обеща и то в най- кратки срокове.

Костадинов с депутата Героги Стамов и бившият областен управител Катя Димитрова на среща за ВиК Дупница, снимката е от 2022 г.

По времето на Снежана Траянска от ИТН министърът на МРРБ  Гроздан Караджов беше от тяхната партия. Точно той заличи територията на ВиК Дупница. Към кого да се обърнем в това отношение? Единствен отношение взе Христо Терзийски. Той ни каза, че не в детайлите на проблема и ни попита какво искаме. Помолихме го и той два пъти ни организира среща с министъра. Чест му прави за това. Ние друг съпорт не сме видели. Питам аз как ВиК Дупница с 2 млн.лв. задължения е със запори на сметката, а „Кюстендилска“ вода с над 3 млн. не? Защото Георги Стамов от ПП се е обадил и е казал на НАП оставете ги на мира.
Докато имаме стамовци, все ще е така. Мачка се общинското дружество, пазят държавното. Защо, и те не знаят. И сега цената в областта се вдигна до 3,71 лв., защото това е едно нереформирано дружество. А е такова заради стамовците.
И друг пример ще дам. Борихме се да се открие математическа паралелка в Дупница. Казаха ни, че не може в областта да има две такива. След няколко дни Стамов се похвали, че е говорил с акад. Денков и се разкрива втора в Кюстендил.
Изводът е, че Костадин Костадинов от Дупница отива към парламент с дневен ред от три точки. Първата ми задача ще бъде незабавна ревизия на водната стратегия. Аз съм от област Кюстендил, не говорим само за Дупница. В цялата област няма да има подмяна на тръби с европейски средства до 2027 г. Затова си поставям за цел ревизия на тази стратегия и да се направи така, че жителите на област Кюстендил и още 5 област да получат европейско финансиране.“, категоричен е Костадинов.

Вуйчото на Кирил Петков Камен Богданов и самият Петков в Дупница. При тази визита бившият премиер пое ангажимент да разплете казуса с ВиК.

По темата със скока на такса „смет“ той заяви, че той ще бъде повсеместен за цялата страна. А в областта завишаването ще бъде драстично заради липсата на действащо депо. Костадинов прогнозира три или петкратно увеличение, което ще засегне Дупница, Кюстендил, Бобов дол и Сапарева баня. „Представете си, ако една къща в Дупница са плащали по 200 лв. за смет, сумата ще стане 1000 лв. на година. И това защото не се Наредбата. Жизненоважно е да имаме депо в Дупница. Това е още един въпрос към настоящите депутати, какво направиха те за това? Моят план е да се заема с този проблем.“
Костадинов остро разкритикува и договорените от страната ни суми по Плана за справедлив преход. Той е категоричен, че предвидените за областта 110 млн. евро, от общо 1,2 млрд. за страната, не може да компенсират икономическия удар, който ще понесем при затварянето на ТЕЦ „Бобов дол“.

Костадин Костадинов, и директора на ТЕЦ „Бобов дол“ инж. Любомир Спасов. преди срещата от миналата година, на която беше обсъдена Зелената сделка.

„Трябва да се направи така, че да се запази производството. То е структуроопределящо предприятие за областта, а за Дупница е много важно, защото 600 души работят там и ще 200 по съпътстващи дейности. Простата сметка показва, че говорим за 3 млн. лв. на месец, които няма да влизат в дупнишката икономика. Работата на политиците е да правят така, да в областта да влизат пари, а не да излизат.

Радослава Чеканска участва в дебата по Зелената сделка.

Едни глупаци, дошли с плакатчета „мен не ме е страх“, се поставиха по министерски постове. Виждате какво се случи в България за 3 години. Ще загубил пари и от Пакта за възстановяване, губим проекти и т.н.
Да, Европа иска да минем към кръгова икономика и безвъглеродни производства. Те искат да затворим мощности, но е проблем, хората ще останат без работа. Трябва да се плати. Ние имахме служебни правителства, правителство на Кирил Петков, неграмотници и се разбраха само за 1,2 млрд. евро и затваряне на ТЕЦ- Бобов дол.
В Кюстендил през миналата година се появи една зам.- министърка на МРРБ с усмивка ни обяснява как ще се харчат парите. Аз и депутатът от ГЕПБ Радослава Чеканска я поставихме на място. Това ВЕИ-та, да се правят преквалификации, хората от ТЕЦ-а да стана ай ти специалисти, как си го представят.“
Костадинов беше категоричен, че „Синя България“ държи на демократичните принципи и е равно отдалечена от ГЕРБ, ПП и ДПС.
„Нещата в България не ни се получат, защото поставихме нещата на демократични релси, а се правят опити те да се ремонтират с червени, с леви мерки. Например, заплатите може да се вдигнат само, ако имаме икономически растеж.
Друго нещо, което хората не разбират. Държавата не е инвеститор. Не е нейна работа да строи магистрали, атомни централи. Когато магистралата е частна, никой не може да окраде парите от обществени поръчки. Вложените средства ще се възстановяват чрез ТОЛ таксите.“

 
Вижте видеоканала ни:


2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here