ОбС Благоевград даде зелена светлина за заема от 14,5 млн. лв., кметът Методи Байкушев: Това е оздравителен процес 

ОбС Благоевград даде зелена светлина за заема от 14,5 млн. лв., кметът Методи Байкшев: Това е оздравителен процес 

След над 2 часа дебати с 24 „за“ съветниците в Благоевград разрешиха общината пристъпи към поемане на заем в размер до 14 500 000 лева с годишен лихвен процент до 3%. Срокът за погасяване е 15 години, гратисният период, в който не се заплаща главница- 24 месеца.
Кметът Методи Байкушев беше категоричен, че всички законови процедури около поемането на дълга са спазени. „Правим оздравителен процес, който трябва да сложи край на дълговата спирала. В момента задълженията са сведени до абсолютен минимум, затова не искахме да насочваме парите от дълга там. Дългът поет за проекти не може да бъде използван за нищо друго.“, обясни Байкушен. Той посочи, че с част от парите ще се покрият липсващи целеви средства за капиталови обекти. Сред липсващите средства са тези за ремонта на Камерна опера, ул. „Промишлена“ и свлачището за Картала.
По думите му от 2019 общината е в дългова спирала. Въпреки увеличението на дефицита, не са правени съкращения на разходите или увеличение на приходите. Кметът подчерта, че не е вярно твърдението, че от 2011 до 2019 не са теглени кредити, те били 16 млн. лв. „В края на 2019 остатъчният дълг е 9 млн. лв. Общината е оставена с тези задължения към РИОСВ за неплатени отчисления. Имаме три заведени дела – от една фирма и две дружества, и трябва да бъдат платени 3 млн. лв. Мандатите започват с 0 лв. дълг, а завършват с 9 млн. дълг.“, обяви градоначалникът.ОбС Благоевград даде зелена светлина за заема от 14,5 млн. лв., кметът Методи Байкшев: Това е оздравителен процес 
С част от средствата ще се покрие дупката от 6 840 167 лв.. държавни целеви средства за капиталови обекти, които не бяха открити в сметките на общината. Липсата беше констатирана в доклада на АДФИ.
Ще се обезпечи и самоучастието на общината за изпълнение на проекти, заложени в инвестиционната програма на общината, финансирани по национални програми и програми на ЕС и ЕИП. Нужен е и свободен финансов ресурс за предварително плащане между периодите за верификация за част от програмите, предвидени за реализация през 2024/2025 г. Сумата е в размер на 7 659 830 лв.
От направения разчет от Дирекция „Бюджет и финанси“ стана ясно, че тези средства не могат да бъдат осигурени от собствените приходи на общината. Сметките пък показват, че кредитът няма да натовари бюджета с по-голяма тежест от месечните плащания за главници и лихви по кредитите, обслужвани към настоящия момент, категорични са от екипа на кметът Методи Байкушев.
Преди гласуването част от съветниците напуснаха залата. Чуха се коментари, че се правят опити да се бойкотира точката като се намали кворумът. Соня Ставрева, Димитър Уредева и Захараи Хаджийски пък изумиха с изявлението, че си правят отвод заради конфликт на инетреси.

 

ОбС Благоевград даде зелена светлина за заема от 14,5 млн. лв., кметът Методи Байкшев: Това е оздравителен процес

 

ОбС Благоевград даде зелена светлина за заема от 14,5 млн. лв., кметът Методи Байкшев: Това е оздравителен процес
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here