Просветният министър даде старт на обновяването в училище ОУ „Христо Смирненски“ в Петрич 

Просветният министър даде старт на обновяването в IV ОУ „Христо Смирненски“ в Петрич 

С тържествена церемония започна проектът по обновяването IV ОУ „Христо Смирненски“ в Петрич.  Това се случва, след като през миналата година общината получи одобрение за финансиране на проекта. То идва по Националния план за възстановяване и устойчивост, процедура „Модернизация а образователната среда“. Символичната първа копка беше направена днес в присъствието на министъра на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков.

Гости на церемонията бяха народните представители Росен Желязков и инж. Костадин Стойков, представителят на страната в Европейския парламент Андрей Новаков, началникът на РУО – Благоевград Ивайло Златанова, предс. на Об С – Петрич инж. Светла Данаилова. Водосвет отслужи отец Ангел Кочев.

Сградатата на училище „Христо Смирненски“ ще бъде напълно ремонтирана с внедряване и на мерки за енергийна ефективност, смяна на дограмата, ремонт на покрива. Ще се извърши пълен вътрешен ремонт на коридори и класни стаи, ще има и преустройство – в сутерена ще се обособи помещение за библиотека и кабинети за самоподготовка и занимания по интереси.

Ще бъде осигурена достъпна среда за лица с двигателни проблеми. Предвидено е също обновяване на дворното пространство и на физкултурния салон. Ще се обособи зона за фитнес на открито. Ще има три игрища – футболно, баскетболно и едно мултифункционално за баскетбол и волейбол, както и ново озеленяване.

Димитър Бръчков

Кметът Димитър Бръчков подчерта, че приоритет в управлението доказано е и образованието. „Това е поредната сграда в тази сфера, която обновяване и модернизираме. Към нея поколения петричани имат особено емоционално отношение, защото е построена с пари, дарени от местното население в един сложен исторически момент.“, каза кметът и даде заявка, че ще продължават усилията за по-добрата материална база на училища и детски градини.

„Ще се сбъдне дългоочаквана мечта за съвременна материална база в училището ни. Благодаря на г-н Бръчков, че винаги полага огромни усилия за образованието“, бяха думите на директора на IV ОУ „Христо Смирненски“ Антонка Китанова.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here