Кметът на Костинброд Т. Младенов и посланикът на Унгария изпратиха към ваканцията децата, изучаващи унгарски в ОУ „В. Левски“

Кметът на Костинброд Т. Младенов и посланикът на Унгария изпратиха към ваканцията децата, изучаващи унгарски в ОУ „В. Левски“

Кметът на община Костинброд Трайко Младенов посрещна Миклош Борош – извънреден и пълномощен посланик на Република Унгария в Република България. Визитата бе по повод завършването на випуските с изучаването на унгарски език в Първо ОУ „Васил Левски“ в Костинброд.

Част от делегацията беше и Сандра Мишкеди- директор на Унгарския културен институт в Република България. Тя помага на учителите от школото за организиране на различни инициативи. На завършването на учениците бе и Йордан Томов- старши експерт по приобщаващо образование към РУО – София област.

Специален гост бе съпругът на покойната учителка Ася Юричкай. Тя е първата учителка по унгарски език в Първо ОУ „Васил Левски“ и човекът, запалил деца и учители по културата на Унгария.

Директорът на Първо ОУ „Васил Левски“ Даниела Борисова бе модератор на концертната програма. Тя представи учениците си от 1-ви до 4-ти клас, които танцуваха, пяха и рецитираха стихове на български и унгарски. В програмата се включиха гимнастички, мажоретен състав, футболен отбор и ученичка, свиреща на пиано поздравиха гостите.

Кметът на община Костинброд поздрави всички присъстващи. „През годините училището се утвърди като мост между нашите нации. Главният виновник да имаме в бъдеще побратимена община е Първо ОУ „Васил Левски“ с директор Даниела Борисова. Директорката през тези години се доказа като добър мениджър, учител и възпитател. Много работа с г-жа Борисова ни предстои. Тук, в Първи район ще се изгради един невероятен паметник на Васил Левски, а в училището започва изграждане на физкултурен салон.“

Посланик Борош се обърна с приветствие към присъстващите, в което посочи, че взаимоотношенията между унгарския и българския народ имат дълбоки корени и ще продължат да се развиват и занапред.

Първо ОУ „Васил Левски“ има редица мероприятия, свързани с Унгария и изучаването по иновативен начин на чужд език.

Община Костинброд е изпълнила до тук няколко важни стъпки за изграждане на добри отношения между България и Унгария:

  • Партньорите по транснационалния проект – “БРИДЖ”, сред които и община Костинброд, посетиха областната администрация в Мишколц, Унгария през 25 март 2022 г. и бяха посрещнати от Негово превъзходителство Христо Полендаков – Посланик на Република България в Унгария.

  • На международния ден на водата беше открита българска чешма в Унгария. Делегацията от община Костинброд гостува в Кишпещ и направи работна среща с представителите на местната власт в унгарската община.

  • Продължиха срещите на община Костинброд в Унгария по програма “Европа на гражданите”. През 2022 г. кметът на община Костинброд присъства на конференция по програма “Европа за гражданите” в София.

  • Посрещнахме Председателят на съвета на българското малцинство в Унгария, д-р Мария Николаева.

  • Община Костинброд, заедно с Първо ОУ „Васил Левски“, организира унгарска вечер с нашите приятели д-р Мария Николаева и г-жа Моника Жеков на 24 септември 2022 г.

  • Община Костинброд в периода 13-14 май бе на посещение в столицата на Унгария – Будапеща, където се срещна с Посланик Полендаков – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Унгария, а на следващия ден посети населеното място Чокакьо, където се срещна с местната власт и обсъдиха бъдещи проекти и обмен както на ученици, така и на танцов състав

През 2022 г. се завърши ремонта на сградата на Първо ОУ „Васил Левски“ -гимназиален курс /синя сграда/, а през 2023 г. завърши вътрешен ремонт на сградата, в която се помещава НЧ „Св. Св. Кирил и Методий-1890“. През 2024 г. предстои изграждането на физкултурен салон като проекта е спечелен и очаква своето финансиране.

Днешното посещение е резултат на утвърждаването на положителни и приятелски българо-унгарски отношения, за което община Костинброд също дава своя принос.

Общината ще продължава да създава мостове между нашата общност и останалите братски общини и държави.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here