Калин Стоянов: Растат случаите на катастрофирали млади шофьори

Растат случаите на катастрофирали млади

Увеличават се случаите на самокатастрофирали млади шофьори. Това каза днес във Варна министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Анализът на ПТП-ата показва, че няма увеличение.

Заради това, че млади, все още не толкова опитни водачи, самокатастрофират, буди въпрос за качеството на обучение, стана ясно още от думите на МВР-шефът.

Настояваме да бъдат класифицирани като умишлено убийство случаите на катастрофа, вследствие на употреба на наркотични вещества, допълни той. Силовото ведомство настоява и за по-солени глоби.

Припомняме, че вчера, на среща на институции при областния управител на Варна, стана ясно, че статистиката на ПТП сочи завишаване броя на ранените при инциденти. Към 28 май 2024 година регистрираните нарушенията са 44 298 броя, а общо отчетените за цялата 2023 година са 154 000. 321 са случаите на шофьори, употребили наркотици. Броят им расте, въпреки завишения контрол, въпреки регулярните и инцидентни проверки, които се извършват от контролните органи по пътищата.

В цялата област Варна се отчита намаляване броя на загиналите при пътно транспортни произшествия.

Относно двата възникнали инцидента във Варна – по бул. „Сливница“, където загина пешеходец, и вторият на спирката на бул. „Цар Освободител“, при който има четирима ранени, след като автомобил се вряза в спирката, инцидентите са възникнали вследствие на неопитност на водачите, а не на дрифтиране на автомобилите, както се тиражира в някои медии.

Министър Стоянов допълни във Варна, че МВР няма касателство по разследването на инцидента с кола на НСО, при който загина човек край Аксаково.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here