НАТО разполага само с 5% от необходимата въздушна отбрана за защита на източния фланг

НАТО разполага само с 5% от необходимата въздушна

НАТО разполага само с 5% от необходимата въздушна отбрана за защита на източния фланг, като липсата на системи, необходими в случай на война, разкрива уязвимостите според собствените оценки на алианса, пише „Файненшъл таймс“. Един от високопоставените дипломати на НАТО заяви, че способността за защита от ракети и въздушни удари е „основна част от плана за защита на Източна Европа от инвазия, а момента ние не разполагаме с това.“

Външните министри на НАТО са в Прага за двудневни разговори, целящи да подготвят срещата на върха на лидерите на алианса във Вашингтон през юли, на която укрепването на европейската отбрана ще бъде основна тема. Някои европейски лидери и военни представители заявиха, че до края на десетилетието Русия може да има възможност да нападне държава – членка на НАТО. В основен преглед на отбраната миналата година правителството на Обединеното кралство определи „предизвикателството за защита срещу нападение от небето“ като „най-сериозното от над 30 години насам“.

Използването от страна на Русия на ракети, безпилотни самолети и силно разрушителни „плаващи бомби“ от съветската епоха в Украйна придаде спешност на усилията на членовете на НАТО да увеличат разходите за отбрана след десетилетия на съкращения на военния бюджет.

„Противовъздушната отбрана е една от най-големите дупки, които имаме. Не можем да го отречем“, каза втори дипломат от НАТО.

Неуспехът на европейските държави от НАТО през последните месеци да предоставят допълнително оборудване за противовъздушна отбрана на Украйна подчерта ограничените запаси на континента от скъпите и бавно произвеждани системи.

Миналата седмица Полша и Гърция призоваха Европейската комисия да подпомогне разработването и евентуално да съдейства за финансирането на общоевропейска система за противовъздушна отбрана – предложение, което председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен посочи, че ще подкрепи. В писмо, изпратено до фон дер Лайен, министър-председателите на Гърция и Полша Кириакос Мицотакис и Доналд Туск определиха противовъздушната отбрана като „основна уязвимост в нашата сигурност“, като добавиха, че войната в Украйна „ни е научила на уроци, които не можем повече да пренебрегваме“. Разпространението на евтини безпилотни летателни апарати с голям обсег на действие, каквито Русия използва срещу Украйна, засили тези опасения.

„Ударите на далечни разстояния вече не са способност на свръхсила“, заяви един западен служител в областта на отбраната. Служител на НАТО посочи, че „целите на способностите и плановете за отбрана са класифицирани“, но добави, че въздушната и противоракетната отбрана „са основни приоритети“ и че „запасите са намалени“.

Веднага след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. САЩ разположиха система за противовъздушна отбрана с батерии „Пейтриът“, за да защитят летище в Южна Полша, което се превърна в център за доставка на западни оръжия за Киев.

Но официални лица твърдят, че членовете на НАТО разполагат с толкова малко такива системи, че капацитетът им да разположат още такива извън собствените си територии е силно ограничен.

В Обединеното кралство шестте разрушителя „Тип 45“ на Кралските военноморски сили са оборудвани със системи за противоракетна отбрана, но плавателните съдове се сблъскват с конструктивни недостатъци. Британската армия също разполага с шест съвременни наземни системи за противовъздушна отбрана Sky Sabre, но техните ракети-прехващачи имат обсег само около 40 км, а две от системите са в чужбина.

„Възможностите за противовъздушна отбрана на Обединеното кралство са напълно недостатъчни“, казва Джак Уотлинг, старши научен сътрудник в мозъчния тръст Royal United Services Institute в Лондон.

По думите му пълното интегриране на различните системи за противовъздушна отбрана на Европа би могло да помогне за компенсиране на недостига чрез създаване на гъста мрежа от сензори и прехващачи на целия континент.

Но „опитите за обновяване на инфраструктурата за управление и контрол на въздушната отбрана на НАТО никога не са стартирали“, призна Уотлинг.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here