МЪЖКА ДУМА С ЛОРД ЕВГЕНИ МИНЧЕВ: Ако продадем трона на Папата, ще нахраним ли света?!

Ако продадем трона на Папата

Казват, че тронът на Папата струва 40 милиона евро. Бил от чисто злато. Слуховете твърдят, че подземията на Ватикана са пълни със скъпоценни камъни и скъпоценности изобщо.

В социалните мрежи се показват сравнения между папския трон и гладуващи деца в Африка. Защо само в Африка, не знам, явно този континент е станал символ на глада. Гладуващи има навсякъде и на фона на тази папска разточителност религията ни изглежда наистина вулгарна и необезпечена с милосърдие.

Символите на властта винаги са били такива на могъщество, както при всеки тиранин, например. Нека си припомним социалистическите вили, автомобили, апартаменти и привилегии. Но когато си религиозен представител и водач, смирението може би ще подкрепи тезата, която проповядваш.

Дали този трон е 40 милиона или четири милиона, дали е 4000 евро, остава внушението и мълвата, че докато едни се кичат в регалии и мантии, то животът на други протича с прости парцалчета и хлътнали стомаси. Догматичните попски или папски разпоредби също принадлежат към онзи вид терор, че Бог не ни е създал по Негов образ и подобие, а по подобие на някакви библейски текстове.

Поповете също се къпят в богатства, ставал съм свидетели на доста некрасиви постъпки.

Питам се също, какво прави църквата за привеждане към морал на енориашите си и обобщаването изобщо на понятието морал. Не чух нашенската църква да се изкаже за просяците, за глада, за недоимъка, за този или Онзи парад. Може би са отпечатали нещо в църковните си подлистници, които не стигат до мен.

Един Ошо, мъдрец, в чиито текстове вярвам и чета с удоволствие, приживе е бил укоряван, че притежава колекция от ролс – ройс автомобили. Той обаче също има своите обяснения за това и като ги четеш, започваш едно такова, да му вярваш. Не религиозно, но като бизнес.

Това, в което аз смятам, че е призвана Църквата, независимо от изповеданието си, е да повдига чрез молитви и постъпки вселенския дух. Да доближава нас, земляните, до всеобятния дух, Вселената или както там наричате своя Бог.

Вярвам във вибрациите, а за тях златен трон не трябва. Трябва златна душа, трябва координиране на милионите вярващи, чиято индивидуална сила да се обедини с висшата. За това също не трябват свещи от два лева, нито златни куполи. Да, златото е чудесен проводник, но ако нямаш златна вяра, то молитвите ти ще полепят по опушените стени на храма и ще се сношават с мухите.

Прави са хората да се възмущават от папския трон, но това е само една видима страна на нещата. Колко бюрокрация, какъв чиновнически апарат, ами нашенските – притежават най-скъпите бутици в София, свещоливници, каквото още притежават, пак ми се чини търгашеско. Пред тези храмове висят просяци. А не бива!

*Коментарът е написан специално за „Телеграф“!
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here