Кметът на Благоевград със заповед за затваряне на депото за строителни отпадъци в село Изгрев

Кметът на Благоевград със заповед за затваряне

Кметът на Благоевград Методи Байкушев издаде заповед за затваряне на депото за депониране на строителни отпадъци, незаконно от години. Преди дни жителите на село Изгрев, където е огромното сметище, заплашиха с протести и блокада на входовете към депото.

Освен строителни отпадъци, на терена от около 100 декара се изхвърлят всякакви боклуци. Камиони и каруци минават ежедневно през село Изгрев, а сметището вече е с височина на осеметажен блок. Преди две години РИОСВ постанови затварянето му, но местната власт поиска отсрочка, докато намери друг терен и извърви процедурата по неговото лицензиране. Тъй като това не се случи, жителите н асело Изгрев решиха идния понеделник да затворят и трите входа към селото и към депото. Кметът на общината Методи Байкушев обаче ги изпревари и затвори сметището:

„Ние не можем да отлагаме повече това! Тази планина от строителен отпадък, която сме изградили там и която застрашава живота и здравето на хората, трябва да спре да се трупа. Ние нямаме никакъв друг вариант, освен да я затворим и да пренасочим гражданите към другите възможности за депониране на строителни отпадъци“.

Строителните отпадъци вече се извозват от общинската фирма към съседната община Бобошево, където има лицензирана площадка:

„Ние вече спряхме да издаваме разрешение за депониране на строителни отпадъци на строителните фирми и насочваме всички натам“.

Големият проблем за рекултивирането на огромната планина с отпадъци над село Изгрев обаче остава:

„Нереалистично е да се говори, че общината с някакъв собствен ресурс ще може тази планина, трупана години наред, да бъде премахната“.
Вижте видеоканала ни:


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here