„Кюстендилска вода“ вече е стопанин на сградата на ВиК – Дупница, кметът: Водата ни струва по 15 лв., вноската от 200 000 лв. за заплати е незаконна 

„Кюстендилска вода“ е новият наемател на сградата на ВиК- Дупница. Предстои да наеме и част от наличната механизация, заради тези процедури, които изискват време, все още се бави смяната на оператора.“ Това обяви председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов по време на дебата за отпускането на парична вноска от 200 000 лв. към ВиК. Със средствата дружеството ще плати заплатите на служителите си.

Костадин Костадинов и съветникът от ГЕРБ Емил Гущеров

„Разбрал съм се с управителя Васил Милушев, че тази сума ще се разпредели за заплати и осигуровки. В момента на работещите се дължат две заплати. Едната ще се покрие с тези 200 000 лв., другата трябва със събраните такси за вода. Преговаряме с „Кюстендилска вода“ дружество да събере тези пари. Затова сега гласуваме сума от 200, а не 300 000 лв.“, каза Костадинов.
„Водата в Дупница излиза по 15 лв. в момента. Това се получава като се калкулират всички заеми, отпускани помощи, загуби от аварии. Общината сега плаща за асфалтирането на 25 000 кв.м на неотремонтирани аварии на ВиК. Освен това, гласуваната парична вноска от 200 000 лв. е неизпълнимо решение, защото е незаконно.
ВиК си мисли, че някой друг ще дойде и ще им съберете парите. Трети месец инкасатори не минават в дома ми и не отчитат нищо. ВиК има възможност да си събере вземанията и да се справи, но не иска. Бойкотират това, което се случва.“, каза кметът Първан Дангов.

Съветниците от „Глас народен“ Ани Минкова, Георги Градевски и Гичка Михайлова.

Костадинов отново припомни, че при цена от 3,71 лв./ куб, която ще дойде с новия оператор, между 2 и 3 млн. ще изтичат към Кюстендил. „С тези пари ще се асфалтират много повече дупки.“, каза той. Лют спор завихриха за пореден пък  Костадинов и съветникът от ДПС Георги Рангелов. Рангелов обяви, че жителите на кв. „Каваклия“ са притискани да подписват споразумения с ВиК и сега дължат по 1000 лв.
„Всеки ден получаваме информация за страшни злоупотреби. Има хора, които са много ощетени от ВиК, има надписани сметки, вземани са сериозни такси за поставяне на водомери, което е извън закона. Има такива случаи и в ромските махали. Казаха ми, че са слагани водомери с начислени кубици още при поставянето.“, каза Георги Градевски от „Глас народен“.

Шейхриар Златарска и Георги Рангелов от ДПС. До тях е Георги Бански от РЗС.

„Подал съм сигнали до полиция, прокуратура и омбудсмана. Бившият управител Красимира Иванова принуди хората в „Каваклия“ да подписват незаконни споразумения. Хората се чудят какво да правят, дали да ги плащат. На всяко семейство беше наложена глоба от 1000 лв. Хората са си плащали водата, имам разписки за платени сметки. Кой ще плаща тези споразумения, защото стоят като задължения във ВиК?“, попита Рангелов и използва почивката от 10 мин, обявена за туширане на напрежението в залата, за да донесе платежните документи.
Костадинов заяви, че няма схема. „За да плащат вода в „Каваклия“, къщите трябва да имат законни водомери. Ромите не плащат вода, защото нямат законни къщи и партиди. След като се реализира регулацията на квартала, такива може да се направят. Това обаче е скъпо, струва хиляди левове. Трябва съгласуване, плаща се. Управителката каза, че може да се направи така, че срещу 1000 лв. да се присъединят хората. В 1/5 от къщите има водомери. Управителката се опитваше да минават плащанията кеш, за да не ги вземе НАП. Ето това е истината във връзка с парите в чантичката.“ Рангелов скочи и обяви с разписките за платена вода: „Водомерите ги има, в „Каваклия“ не краде вода.. Разписките за платени сметки ги има. Там има работливи и достойни хора.“
Предложението общината да преведе 200 000 лв. на ВиК беше одобрено единодушно с 28 „за“.

 

 

„Кюстендилска вода“ вече е стопанин на сградата на ВиК – Дупница, кметът: Водата ни струва по 15 лв., вноската от 200 000 лв. за заплати е незаконна

 

„Кюстендилска вода“ вече е стопанин на сградата на ВиК – Дупница, кметът: Водата ни струва по 15 лв., вноската от 200 000 лв. за заплати е незаконна
Вижте видеоканала ни:


1 COMMENT

  1. Къщата незаконна ,водомера законен :как така?Във всички къщи ли има водомери или само в някои?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here